ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ: На Нилу пронађен храм из династије Птоломеја

0

У египатском граду Тама, на западној обали Нила, откривен је храм стар 2.200 година, из времена краља Птоломеја ИВ, украшен детаљним рељефима.

Храм су открили радници који су копали канализацију, а Министарство за антиквитете је саопштило да су радови одмах обустављени и на локацију су позвани археолози. Тим је до сада открио зид који се простире од севера до југа и југозападни угао храма, који је украшен рељефима Хапија, египатског бога плодности и годишњег плављења реке Нил, које је омогућавало да на подручју древног Египта цвета пољопривреда.

Mesečeva piramida u Meksiku
CC BY-SA 3.0 / Daniel Case

Рељефи приказују Хапија како носи понуде, окружен птицама и другим животињама. У фрагментима текста спомиње се Птоломеј ИВ, четврти фараон из династије Птоломеида. У питању је хеленска династија која је владала Египтом од 305. до 30. године пре нове ере и често преузимала краљевске и религиозне симболе од ранијих, аутохтоних египатских владара.

Последњи владар из династјие Птоломеја била је Клеопатра, која је владала од 51. до 30. године пре нове ере. Птоломеј ИВ владао је Египтом од 221. до 204. године пре нове ере. Био је син Птоломеја III и Беренике ИИ, која је наџивела супруга само толико да би била отрована по наредби сина, који је био њен сувладар. Владавина Птоломеја ИВ није била успешна. Историчари наводе да је фараон више био заинтересован за лумповање и писање поезије, него за вођење земље, Он је наводно пренео већину краљевских дужности на амбициозног свештеника по имену Сосибус. Током његове владавине почиње постепено слабљење птоломејског Египта, па је египатски народ почео да се буни против његове владавине, што је довело до нестабилности и смртоносних борби које су обележиле последњих пет година његове владавине. Његов син Птоломеј В аутор је натписа урезаног на чувени камен из Розете, који је омогућио научницима да дешифрују египатске хијероглифе.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!