Прочитај ми чланак

Толико је штетно да ћете бити запањени – Размислите када пијете воду из флашице

0

Током тропских врућина, кућу не напуштамо без флашице воде. Неретко се дешава да се услед високих температура фласишица загреје, односно вода у њој.

Међутим, да ли знате шта се тада дешава?

FOTO: Pexels

Како се пластичне флашице праве од полиетилен терефталата који, када се загреје, отпушта штетну хемикалију бисфенол А (БПА). Када се бисфенол унесе у организам може бити изузетно штетан.

Што се флашица више загрејава, то отпушта и више штетних састојака који прелазе у воду. Недавно је и спроведен ескперимент који то доказује. Наиме, професорка Лина Ма је са својим тимом научника испитивала које се све хемикалије ослобађају из пластичне флашице након стајања на високој температури током 4 недеље.

Та студија је доказала да се ниво штетног БПА повећава на високим температурама. Ни случајно не пијте воду из флашице која је данима била у аутомобилу или на сунцу.

Бисфенол А повезује се са бројним здравственим проблемима – попут пада имунитета, проблема са репродуктивним здрављем и неуролошким проблемима. Чак је утврђено да ова хемикалија повећава ризик од развоја Алцхајмерове болести, дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних болести и др.

Најбоље би било користити стаклену уместо пластичне флашице.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!