Прочитај ми чланак

Српкиња са супругом из Француске и ћерком Таром распродала све и путује по свету

0

Суботичанка Данијела Алаџић и Француз Марвин Нош су након рођења ћерке Таре, крајем 2019. године, одлучили да потпуно промене свој дотадашњи живот - распродали су све што су имали у Француској, преселили се на брод и данас плове око света.

Њихов животни пројекат зове се “Номад Цитизен Саилинг” и представља идеју да је могуће бити слободан, не везивати се за једно место, него живети било где у свету и радити од тамо.

Овакву одлуку су донели зато што су, како кажу, у Француској радили много, били су веома заузети, а њихове две плате, осим за плаћање рачуна, нису биле довољне за живот. Због обавеза током дана нису проводили довољно времена са Таром што их је навело да започну другачији живот.

Породична одлука
Данијела је студирала у Сегедину (Мађарска), након чега се преселила у Монпеље, у Француску где је радила као зубарка. Говори српски, мађарски, енглески и француски језик.

– Тара је почела да иде у обданиште када је имала три месеца, зато што жене имају породиљско само два месеца, што значи да сам одмах морала да се вратим на посао. Била је у обданишту од 9 до 18 сати. Схватили смо да уопште не видимо наше дете, да га неко други одгаја. Некако је она извор наше одлуке. То смо урадили да би проводили више времена заједно са њом – казала је Данијела за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Према њеним речима, Тара је срећно дете, а путовања су у потпуности прилагођена њеним потребама.

– Ја имам осећај да је она срећна зато што проводи време са нама и ми јако пазимо да све то буде прилагођено њој. Чим видимо да нешто није у реду, променимо планове како би то њој одговарало. Њена исхрана је остала непромењена, а уписаћемо је и у неко приватно обданиште, чим будемо више времена проводили на једном месту, да би била са другарима – рекла је Данијела.

Како је рекла, њихови пријатељи су били веома изненађени оваквом одлуком.

– Сви наши пријатељи су били страшно уплашени како ће то у ствари да изгледа и мислим да нико не може да замисли никакав живот изван овог који познајемо, који је само мали део оног што може да се оствари и што постоји. Рекла сам три месеца или пар година, али сада се никад не бих вратила назад у онај стари живот. Ако нам се неко место свиђа, остаћемо дуже, али сигурно нећемо провести цео живот на броду – казала је Данијела.

Како је рекла, покренули су пројекат са Јутјуб филмовима о њиховом животу на броду и путовању око света што је постао њен посао, да снима и монтира филмове које једном недељно објављују на свом каналу.

– То ми се јако свиђа и желимо да покажемо да је могуће, да не треба чекати сутра, да ако неко нешто жели, треба да уради данас. Желели би да мотивишемо људе да стварно направе од живота оно што би желели да буду и да имају живот какав замишљају, а не да чекају да се нешто деси или да траже изговоре – казала је Данијела.

Марвин је одувек желео да живи на броду, јер је радио у морнарици у Француској и добро је припремљен за пловидбу. Тренутно ради свој посао преко интернета, на даљину. Он је за РСЕ описао да им је раније било тесно у њиховим старим животима.

– Кад је Тара рођена, видели смо да није могуће наставити такав живот, јако пуно радити да би неко други одгајао твоје дете, пуно радити да би само платио рачуне без неког живљења. Запитали смо се да ли ћемо да живимо за посао или ћемо да радимо да живимо – казао је Марвин.

Зашто су изабрали брод?

Како је рекао, не желе да чекају на пензију или на годишњи одмор, него да живе онако како сматрају да је исправно.

– Почели смо да размишљамо како то можемо да уклопимо у неки живот где ћемо да трошимо мање пара, зато што нећемо имати приход, да производимо своју струју, да имамо машину која прави слатку воду од слане воде, да на нашем броду имамо наш мали систем на ком смо сами себи довољни – да не зависимо ни од чега. Изабрали смо брод јер желимо што мање да загађујемо планету, зато што је то једино што имамо на свету – сматра Марвин.

Његова жеља је да што већем броју људи покажу на који начин могу да живе, да брину о свом здрављу, да се баве спортом и здравим начином исхране. Они су из Француске отпловили до Шпаније, а наредне две недеље ће провести у Данијелином родном граду, у Суботици на крајњем северу Србије.