Прочитај ми чланак

Ноћас се помера сат: Савети да побољшате сан

0

На основу Закона о рачунању времена, летње рачунање времена у 2022. години почиње 27. марта у два сата иза поноћи, тако што се померањем за један час унапред време у два рачуна као три.

У претходне две године, пуно несигурности и неизвесности имало је многе последице по наше физичко и ментално здравље, услед чега је дошло до анксиозности, депресије, па и немогућности спавања. Сан је веома важан део нашег општег благостања и зато никада не треба умањити његов значај.


Како се у ову недељу сат помера унапред ради летњег рачунања времена, можемо очекивати да то баш и неће пријати нашем организму, па није лоше спремити се на време. Неке ствари и последице не могу се спречити, али ванредне ситуације траже бар неке мере. Врхунски спортисти, на пример, пред неки конкретан турнир знају да спавају и по 10 до 12 сати дневно због долазећег напора, а и како би ојачали имуни систем.

Ево неколико савета за спавање који су нарочито корисни пред померање сата, али који и иначе могу пуно значити за здрав сан:

Навике су веома важне. Покушајте да идете на спавање и будите се у исто или слично време сваког дана. Уколико не будете могли да заспите, или се будите више пута у току ноћи, немојте спавати дуже, него издржите до краја дана како бисте се сутрадан добро наспавали.

Избегавајте да гледате у екране телевизора, телефона или таблета макар један сат пре одласка на спавање. Можете да макар укључите ноћни мод на телефону ако морате да гледате у њега пред спавање, или да набавите наочаре за заштиту од плавог светла.

Нека вам кревет буде асоцијација само за спавање. Пробајте да не радите у спаваћој соби и да филмове гледате у дневној, како бисте, када дођете у спаваћу, могли лакше да заспите.

Нека температура у спаваћој соби буде мало нижа. То ће вам помоћи да снизите температуру тела и лакше заспите. Не препоручује се да вежбате касније увече, али ако се ипак одлучите за то, онда након тога топао туш помаже да се поспеши периферна циркулација.

Избегавајте кофеин након поднева, јер он може остати у вашем организму дуже од шест сати и отежати производњу мелатонина, који олакшава сан.

Пробајте да избегнете или смањите алкохол касно увече. Иако је седатив и може вас успавати, утиче на смањивање РЕМ фаза, које су веома важне за одмор.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!