Прочитај ми чланак

Доступан Линукс оперативни систем на српском језику

0

serbian-linux

Доступан је за преузимање Сербиан – ГНУ/Линукс оперативни систем на српском језику. Идеја за име пројекта није нова јер постоји скоро шест година, а потиче од једног тада активног Дебиан корисника. Циљ је био да се добије стабилан оперативни систем који ће бити локализован на наш језик.

За основу је коришћен Дебиан у својој стабилној верзији, са КДЕ графичким окружењем. Сербиан долази подешен на ћириличну варијанту, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте.

serbian-linux-1

ИСО слика која је доступна за преузимање је величине 1.3 ГБ, а на њој се поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, налазе и канцеларијски пакет LibreOffice, видео плејери VLC i SMPlayer, као и аудио плејер Audacious. У одељку где су програми за интернет, можете пронаћи веб читаче Iceweasel и Chromium, као и Skype. Oд значајнијих програма, ту су још Guvcview и GIMP. Предност у избору софтвера имали су преведени програми.

serbian-linux-2

За новајлије на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје десетак минута, а овде га можете видети у сликама. Инсталацију можете припремити нарезивањем преузете ИСО слике на ДВД медиј или уз помоћ УСБ-а, а преко алатке Unetbootin или dd командом: dd if=/putanja/do/serbian.iso of=/dev/sdX (где је sdX ваш УСБ)

serbian-linux-3

На почетку инсталационог процеса, одаберите српски језик, док ће тастатура остати на латиничном распореду. По инсталацији, Сербиан ће заузети нешто више од 4 ГБ, тако да би било пожељно да му приликом партиционисања, за удобан рад доделите 10 до 15 ГБ. Када вам се подигне тек инсталиран систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Као најважније, систем је подешен да се админ приступ добија командом, нпр.: kdesu dolphin или kdesu systemsettings, а за ГТК апликације: gksu synaptic

За случај да на рачунару већ имате инсталиран стабилни Дебиан са КДЕ графичким окружењем, нема потребе да инсталирате Сербиан јер ћете у основи добити исту ствар, осим комплета инсталираних програма и другачијег дизајна. У том случају, довољно је да ваш Дебиан обогатите са Сербиан графичким елементима (екран за пријаву, уводни екран, позадине итд.) који су доступни за преузимање. Такође, за преузимање је доступан и употребљени пакет икона. Ако желите да помогнете промоцији, доступни су и банери за ту намену.

serbian-linux-4

За крај, ако вам се догоди некакав проблем у раду, или недостатак драјвера, све савете и упутства, које можете наћи на форумима, а која важе за садашњи стабилни Дебиан, слободно можете употребити да би побољшали Сербиан.

Преузимање Сербиан – ГНУ/Линукс оперативног система на српском језику

(debian-srbija)