Прочитај ми чланак

Лепа Србија – Голија: Када је лане кућни љубимац (Видео)

0

Чак и зими када снежни покривач премаши два метра, упркос екстремно ниским температурама, јаким ветровима, живот ивањичких горштака у тим ивањичким крајевима испуњен је необичном топлином.

Разлог лежи и у чињеници да људи на Голији имају специфичан однос не само према домаћим, већ и према дивљим животињама, стварајући тако природну хармонију у овој ваздушној бањи.

Да ће сурова зима и најхладнији дан у години донети испуњење његовог сна, Миле Вукићевић није очекивао. Ипак судбина је умешала своје прсте, па је његов породични дом у Ерчегама, на обронцима Голије зимус добио новог члана породице.

„Случајно сам наишао поред крава и видео да га краве нису згазиле. Ја сам га покупио и можда је било старо два-три дана. Виђајући дивље срне, како беже, да их терају керови, имао сам жељу, ето испунила ми се жеља да нађем то лане и оно је сад овде. Ленка се зове, популарно мали Лаки. Шта знам, ипак је то лепа животиња, чиста, дивна је значи, једноставно дивна“ објашњава Миле Вукићевић из села Ерчаге.

Милов брат Мићко, каже да се њихова љубимица најчешће игра са мачором Азраелом, а када се умори попут детета тражи пажњу осталих укућана.

„Свугде је, на кревету гледа тв, може да гледа филм са мном, да борави поред мене, кад ја устанем, устаће она. Да ли ћу је ја затворити, нећу, то је њен проблем, има ту поред фрижидера може да спава, може где оће, неће ништа негативно да уради“ каже Мићко Вукићевић.

„Спава на кревету, зевзечи, иде туда, све ће да омирише, претресе. Пење се на поткровље, иде на степенице, низа степенице“.

Браћа Вукићевић кажу да би највише волели када би догодине пронашли Ленки мужа, али да га удају и доведу на мираз, или макар само да ова млада срна постане мама. А и Миле и Мићко још увек трагају за својим младама.

„Пошто смо нежењени ја и брат, ево мајка нам је тренутно отишла у болницу, сами смо ту, па ако има нека добро расположена, види ваљда да волимо животиње, да нисмо агресивни, да смо уљудни“.

Мићко Вукићевић каже да се на Голији нуди здрав живот без стреса. Упркос томе што имају и стоку, шуме и земље, младе радије одлазе у град да робују, него да остану на селу и газдују.

 
(Б92)