ФЕЈСБУК ОБЈАВИО ДЕТАЉНИЈА ПРАВИЛА о врстама објава

0

Компанија Фејсбук објавила је данас правила о врстама објава које дозвољава на својој друштвеној мрежи, уз досад најдетаљнија објашњења о допуштеним темама објава.

Компанија Фејсбук објавила је данас правила о врстама објава које дозвољава на својој друштвеној мрежи, уз досад најдетаљнија објашњења о допуштеним темама објава – од употребе лекова и нуђења или тражења сексуалних услуга до застрашивања, говора мржње и подстицања насиља.

Ова компанија годинама има „стандарде заједнице“ кад је реч о објавама, али је јавности досад била доступна само њихова релативно кратка и генерална верзија, док је постојао и знатно детаљнији интерни документ на основу којег компанија одлучује када би појединачне објаве или налоге требало уклонити, наводи Ројтерс.

Сада је, међутим, компанија на свом сајту објавила шири документ како би отклонила конфузију и била отворенија у вези са својим операцијама, рекла је Моника Бикерт, потпредседница Фејсбука за продукцијску политику и антитероризам.

„Када се пријавите на Фејсбук, требало би да знате где повлачимо линије и шта је у реду, а шта није у реду“, рекла је Бикерт новинарима на конференцији за медије у седишту компаније.

Дужа верзија документа о стандардима, која садржи око 8.000 речи, обухвата широк низ појмова и слика које Фејсбук понекад цензурише, са детаљним образложењем за сваку категорију.

Није дозвољено, на пример, објављивање видео-снимака људи с повредама од канибализма, али су такви снимци дозвољени под условом да се претходно објави упозорење уколико је реч о „медицинском контексту“.

Фејсбук је одавно јасно ставио до знања да не дозвољава да људи путем те друштвене мреже купују или продају лекове, марихуану или ватрено оружје, али се у новообјављеном документу подробно наводи шта сме, а шта не сме да се на тој мрежи каже на ове теме.

Садржина у којој неко „признаје да лично користи немедецинске лекове“ не би требало да буде објављена на Фејсбуку, наводи се у правнилнику.

Новообјављени документ износи и правила о узнемиравају и застрашивању, забрањујући, на пример, „псовање малолетника“.

Такође, забрањује садржину која долази из хакованог извора, „изузев у ограниченим случајевима када је нешто вредно објављивања“.

Нови „стандарди заједнице“ не обухватају одвојене процедуре у складу с којима владе могу да траже уклањање садржине која крши локални закон, закључује америчка агенција.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!