Фејк њуз: Евростат није објавио да је Србија прва у Европи по стопи раста

0

Одређен број медија у Србији је 2. децембра, позивајући се на министра Малог, пренео вест да је „привредна активност у трећем кварталу ове године забележила раст великих размера, те да је према актуелним статистичким подацима Евростата (Европски завод за статистику) Србија заузела прво место у Европи по стопи раста, која износи 4,8 одсто”. Међутим, у време последњих ажурираних информација Евростата, 6. децембра, подаци за Србију за трећи квартал 2019. године још увек нису ни доступни. ФејкЊуз Трагач добио је потврду и од Евростата да подаци за Србију нису објављени.

Портал Б92 у самом наслову исказује лажну информацију: „Евростат званично објавио: Србија по стопи раста у трећем кварталу дели прво место у Европи”, а потом и у лиду: „Према актуелним статистичким подацима Евростата (Европски завод за статистику) Србија је заузела прво место у Европи по стопи раста, која износи 4,8 одсто.”

Блиц је вест пренео уз наслов „СРБИЈА ПО РАСТУ БДП НАЈБОЉА У ЕВРОПИ Евростат је објавио податке о привредном расту, а наша земља ПРВО МЕСТО дели са овим суседима”. Ало је у наслову упутио на „сјајне резултате”, док је Студио Б јавио да Србија дели „прво место у Европи по стопи раста”. Новости су у самом тексту директно пренеле лажну вест, позивајући се на Евростат: „Србија је заузела прво место у Европи по стопи привредног раста од 4,8 одсто у трећем кварталу ове године, показују актуелни статистички подаци Евростата – Европског завода за статистику. Ту позицију наша земља дели са Мађарском ”.

Републички завод за статистику Србије 2. децембра је издао саопштење да је раст БДП-а Србије на годишњем нивоу у трећем кварталу 2019. године 4,8 одсто. Евростат је објавио саопштење за медије о економском расту БДП-а земаља еврозоне и Европске уније 5. децембра, где на годишњем нивоу у трећем кварталу Мађарска јесте заузела прво место са растом од 4,8 одсто, али Србија није била укључена у овај извештај.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!