ДЕСЕТ МОЋНИХ ИМЕНА за девојчице и дечаке у Србији: Носе веома снажну поруку

0

Једна од најлепших имена за дечаке и девојчице потичу управо из нама блиске, братске Русије. Сем што прелепо звуче, ова имена имају и изузетно снажна и моћна значења.

Многа од руских имена су врло поуларна и у Србији већ дуги низ година, па тако родитељи често дају деци баш руска имена.


Ми издвајамо 10 најлепших руских имена за девојчице и дечаке, која су врло популарна код нас.

Женска имена:

1. Татјана – име које значи ватрена краљица. Скраћена верзија имена је Тања.

Прочитајте и Приче из манастира крај Горњег Матејевца: Од кад је донет свети огањ непрестано се догађају ЧУДА за које свако треба да чује
2. Олга (Оља) – име које је међу Русе дошло у 9. веку са шведским Викинзима, и то као Хелга. У староскандинавском језику Хелга значи здрава, срећна и света.

3. Маша – настало је од имена Марија. Спомиње се више значења овог имена, једно од њих је госпођа, а друго она коју Бог љуби.

4. Наташа – ово име значи рођен, дан рођења, рођендан, али и Божена, Божица. Име је у прошлости углавном припадало деци рођеној на Божић.

Прочитајте и Лето је време за посету српском војничком гробљу у Солуну: Деда Ђорђе са шајкачом на глави и даље чува гробове српских страдалника
5. Ирина – значење имена потиче од грчког Еирене, имена једне од Хора, богиња мира. Ирина значи мир и спокојство.

Мушка имена руског порекла:

1. Борис – име је заправо скраћеница од славенског имена Борислав. Први део имена долази од глагола борити се, а други је морфем – слав, чест у словенским именима.

2. Вања – изведеница имена Иван(а) па има исто значење – Бог је милостив. Ово име је унисекс, односно може се дати и дечаку и девојчици.

Прочитајте и Косовски бој са ког је ПОБЕГАО кнез Лазар: Мало људи зна за овај не тако славан потез нашег цара Лазара из 1369!
3. Игор – име које је настало од нордијског имена Ивар, Ингwар што значи бранитељ мора.

4. Александар (Саша) – име је створено од глагола алéxо што значи браним и именице анéр (у генитиву андрóс) што значи човек, јунак.

5. Иван – најтипичније руско име које је вековима било популарно у свим слојевима руског друштва, од обичних сељака до царске породице. Име Иван значи Бог је милостив.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!