ЦРНИ СРБИ ИГРАЛИ СРПСКО КОЛО Студенти из Африке одушевили Београђане

0

Група студената из Африке, Азије и Јужне Америке постали су веома популарни у Србији када су научили да играју српско коло уз шумадијске јелеке.

Студенти из 25 земаља света који се налазе у нашој земљи, а студирају по програмима Владе Републике Србије и то ”Свет у Србији” и ”Србија за Србе из региона”, показали су и друге таленте.

Наиме, по доласку у Србију заљубили су се у јелек и опанке, и заволели музику из различитих крајева Србије.

Они су смештени у студентском одмаралишту на Авали, и активно сарађују са Културно-уметничким друштвом „Дрен“ из Пиносаве у којем су научили традиционалне игре у народној ношњи Србије.

На самом отварању фестивала „Игранка под Авалом“, утисак је покварила киша те су се учесници представили публици у једној сали у оквиру хотела „Авала“.

Ипак, киша није покварила добро расположење, а студенти су се забавили уз тактове и ритам српске музике. Иако су наступали на мањем простору то их није омело да бриљирају.

Наиме, група студената из Африке је наступила уз песму „Играле се делије“, а на самом почетку су добили овације публике.

Интересантно је да су кораке савладали у кратком временском року и приметно је да су веома талентовани за музику и да уживају док играју.

Такође, програм је био богат и могле су се видети кореографије са подручја целе Србије од Влашких игара, Шопских, па све до Велике Хоче.

Како кажу, веома им се допадају обичаји, култура и музика из Србије те су и веома брзо савладали и речи појединих песама попут „Ој Мораво“, која им је једна од омиљених.

Додају да су одушевљени народном ношњом као и јелецима и опанцима, али и бржим ритмом који је типичан за подручје Балкана.

Осим тога, веома брзо су савладали српски језик, а да им учење језика иде добро, казује чињеница да су се на крају наступа обратили публици.

Захвалили су се организаторима што су били део ове културне манифестације и пожелели да следеће године поново учествују.

Да подсетимо, „Игранка под Авалом“ је фестивал који се већ девет година одржава у студентском одмарлишту „Радојка Лакић“ на Авали.

Осим што је кутурног карактера, сам циљ манифестације је окупљање свих подавалских културно-уметничких друштава и културно описмењавање деце и одраслих у том округу.

У целој манифестацији учествовала су деца и одрасли у оквиру Културно-уметничких друштава из свих подавалских насеља. Домаћин фестивала је „Куд Дрен“ са Авале, а организатори су Спаса Врањеш и Милош Лазаревић.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!