Прочитај ми чланак

Американци би прешли на електричне аутомобиле, када би бензин коштао као у Србији

0

Најновија студија открива и који су најпожељнији ауто-брендови уколико би се купци определили за возило на струју.

CarGurus је спровео истраживање међу власницима аутомобила у САД како би сазнао колики је заиста удео оних који планирају да купе електрични аутомобил, као и који су главни фактори приликом избора аутомобила.

Добра вест за све произвођаче електричних аутомобила је да се 52% испитаника изјаснило да ће у наредних десет година купити возило на струју, док у наредних пет година то планира учинити њих око 30%.

Потпуно очекивано, најпопуларнији избор је Тесла Моторс, чији модели су наведени као једна од опција у 57% случајева.

Међутим, сад следи изненађење. На другом месту, као највећи конкурент Тесли, је Тоyота. Јапански произвођач се очигледно одлично котира у САД, и то упркос чињеници да за сада уопште и не нуди електрични модел на тржишту.

Хонда је трећи избор, а затим следе Форд и Субару.

Занимљиво, 78% купаца који планирају да купе електрични аутомобил немају конкретног фаворита и потпуно су отворени у погледу избора произвођача.

Упркос „еко“ предзнаку електричних возила, први избор су и даље велики СУВ модели и кросовери.

Пикап возила, иначе најпопуларнији модели у Америци, немају велику популарност међу потенцијалним купцима електричних возила.

Што се тиче чинилаца који утичу на избор електричних аутомобила, код већине су то број места за пуњење и могућност замене батерија, а потом поузданост, трошкови власништва, као и сама цена бензина.

На пример, уколико би цена бензина у САД порасла са 3 (око 80 дин/л) на 5 долара за галон (око 130 дин/л), њих 57% би размишљало да купи електрични ауто. Скочи ли цена на 10 долара за галон (260 дин/л), тај удео расте на чак 92%.

Поређења ради, цена горива у Србији је нешто више од 150 дин/л, што би у САД било скоро 6 долара за галон.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!