ЗАНИМЉИВО: Срби и Албанци заједно протестовали на Космету

0

Око сто мештана Гораждевца и Почешћа код Пећи протестовало је испред зграде компаније Сwисс у Гораждевцу због складиштења опасних хемијских материја и најавили масовније и радикалније протесте ако се не испуне њихови захтеви.

Срби и Албанци спонтано су се окупили испред бившег погона Комбината коже и обуће, који је сада у властиштву фирме Сwисс и прочитали су захтев који је упућен општини Пећ и Министарству за животну средину Косова.

Извор: Printscreen/Радио Гораждевац

„Камион са бурадима са опасним хемијским материјама без икакве процедуре довезен је на територију општине Гораждевац и ту је највероватније планирано да се уништи или закопа што угрожава нашу средину. Молимо вас да у што краћем року у складу са могућностима уклоните камион са бурадима, са непознатим опасним хемијским материјама као и да обуставите допремање нових опасних материја на територију Гораждевца. У супротном, становници Гораждевца наставиће свакодневно да протестују уз блокаду пута“, наводи се у захтеву који је прочитао Миодраг Стевановић из Гораждевца.

Након једночасовног чекања, полиција је пустила представнике села да разговарају са представницима Безбедносних снага Косова који су иза тог погона почели са истоваривањем буради у којима се налази спорна хемикалија.

Представник села Почешће Наим Битићи казао је за Радио Гораждевац да није задовољан разговорима и да су их „представници полиције и војске уверавали да материјал није опасан али да нису имали никакав документ за његов транспорт“.

„Велики је ово проблем и ова материја не може да се складишти на овом месту као што су они мислили“, рекао је Битићи.

Представници ова два села код Пећи најавили су нове протесте наредних дана због најаве да ће бити допремљене нове количине хемијског отпада и да истовар спорног камиона данас није заустављен.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!