Прочитај ми чланак

Жандармерија улетела у камп пун миграната на Хоргошу: Заплењено и оружје (ВИДЕО)

0

У току је велика акција полиције на подручју Суботице и Хоргоша, а до сада је приведено више од 100 илегалних миграната, саопштио је МУП. У акцију полиције укључени су специјалци, хеликоптери и дронови. У Хоргошу су нешто после 11 сати примећени празни аутобусу, претпоставља се да ће њима бити одвезени мигранти у прихватне центре.

Након пријаве да се на подручју Хоргоша улицама крећу мигранти и пуцају једни на друге, полиција је, заједно са Жандармеријом, ноћас започела са детаљном претрагом терена и на лицу места затекли шест миграната.

Један од њих, старости око 20 година, био је рањен.

Током ноћи и у раним јутарњим часовима, полиција и Жандармерија привели су у Полицијску управу Кикинда више особа за које се сумња да имају везе са ноћашњом пуцњавом, али и илегалним кријумчарењем миграната, а ова акција ће се наставити у наредном периоду, саопштио је МУП.

Како је саопштено, претрагу терена су ноћас започели припадници МУП-а, ударних оперативних група из Кикинде и Суботице, као и ових полицијских управа, заједно са Жандармеријом.

У једној основној школи отказана су последња два часа поподневној смени како би се ученици те школе безбедно вратили кућама.

Шефица месне поште Олга Стојановић изјавила је за СМЗ да је неколико полицајаца стигло у насеље у вечерњим сатима и најавила да ће у петак, 25. новембра, почети прикупљање потписа за петицију којом се тражи сазивање ванредног збора грађана.

„Мештани су јавили да је већи део насеља био миран око 21 часа, али су други рекли да је полиција непркидно пристизала у насеље у 21.30. Отприлике у то време било је могуће видети групу од 50 миграната“, тврди се и каже да је од грађана добијена информација како се пуцњи „непрекидно чују око 22.30“.

Мигранти се углавном задржавају у улици Беле Бартока, на путу који води ка граници са Мађарском.

„Мештани су уплашени и кажу да се осећају као да се у насељу формирала друга војска, као да већ преузимају власт, заузимају им родно место“, тврди СМЗ, наглашавајући да су „мештани уплашени и љути јер их нико не схвата озбиљно“.

Пре недељу дана је у Хоргошу одржан скуп на коме су грађани „јасно ставили до знања да у пограничном селу има на хиљаде миграната, криминал цвета, а полиције у насељу нема“, подсећа портал делмагyар.ху, и истиче да су два дана после тога центром насеља патролирала двојица полицајаца, те да „након тога нису виђени“ и „све се вратило на старо“.