Прочитај ми чланак

За све који возе дизелаше: Ево шта треба да урадите у наредном периоду

0

Дизелски мотори и ниске температуре нису баш идеалан пар. Због тога, у наредном периоду, возачи дизелаша требају да обрате додатну пажњу на одређене ствари како би били у могућности да стартују своје возило када дође права зима и температуре буду испод нуле.

Бензинске пумпе у новембру прелазе на такозвани зимски дизел, јер се код стандардног дизела на температурама од минус 7 степени стварају парафински кристали који могу да зачепе систем горива и филтер. Зимски дизел садржи посебне адитиве који обезбеђују заштиту од смрзавања до минус 20 степени.

Али то није увек довољно, јер се често могу формирати први кристали, чак и пре него што температура достигне -20 степени. У најгорем случају то може да узрокује скупу штету, примера ради на дизнама.

Како би се то спречило, многа модерна возила имају посебне системе грејања који штите систем горива. Али, како температура драстично падне, и ова заштита може да закаже.

Најбољи начин за одржавање протока горива је паркирање аутомобила на месту заштићеном од хладноће, то јест у гаражи. Ако то није могуће, послужиће други терен који је што заштићенији.

Наравно, нису сви возачи у прилици да на овај начин заштите свој аутомобил. Ту у причу долазе адитиви. Како би зимски дизел што дуже остао течан, додају му се одређени адитиви. Како би ваш дизелаш био спреман за рад на врло ниским температурама, гориву можете превентивно да додате адитиве. Међутим, треба бити опрезан и обратити пажњу на савете произвођача. Ако додате погрешне супстанце, можете негативно да утичете на учинак подмазивања горива.

Дизел треба редовно да се одржава, јер се вода скупља у филтеру горива и мора редовно да се испушта. Ако се то не уради, вода може да се заледи и зачепи филтер.

Ако мотор неће да се упали јер се накупило превише честица парафина, систем горива мора да се одледи. Да би сте то учинили, аутомобил мора да буде паркиран на топлом, а до тада помаже само вуча. Чим се систем поново загреје, парафинске честице се такође отапају, и дизел може поново да тече. Поред тога, требали би да замените и филтер горива.

Многима је овај процес превише компликован, па покушавају да отопе парафинске честице неким алтернативним решењима. Отапање система горива феном за косу или сличним предметима је опасно и не треба да покушавате да на овај начин одлетите систем горива, јер постоји могућност пожара.

Како пише Ауто Клуб, у прошлости се дизелу зими додавала мала количина бензина, али то свакако треба избегавати у модерним аутомобилима, јер у најгорем случају ризикујете велико оштећење мотора.