Прочитај ми чланак

За српске жртве је неприхватљиво да председник Црне Горе лобира за улазак у НАТО

0

Председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да је за српске жртве рата неприхватљиво да председник Црне Горе Филип Вујановић "лобира" за приступање БиХ НАТО савезу.

Са становишта огромних жртава које је српски народ поднео на простору бивше Југославије питамо да ли је коректно од Вујановића да, као председник „братске“ суседне државе, дође у БиХ и лобира за НАТО савез? – рекао је Митровић агенцији Срна.


Он је навео да српски и црногорски народ имају сасвим довољно заједничког искуства са НАТО савезом током протеклог грађанског рата приликом бомбардовања БиХ, Републике Српске, а касније и СРЈ Југославије 1999. године.

– Власт у Црној Гори и конкретно Вујановић ништа нису урадили у погледу сатисфакције жртава српског народа, али је, по узору на власт у Хрватској, српски народ у Црној Гори, уместо конститутивног народа, сведен на ниво националне мањине – каже Митровић.

Он наводи да је познато шта је српски и црногорски народ заједнички урадио на стварању Југославије, Србије и Црне Горе, због чега не заслужује такву дискриминацију од власти у Црној Гори.

Вујановић је јуче, током посете БиХ, изјавио да Црна Гора максимално подржава пут БиХ ка чланству у НАТО, јер ће то ојачати њену политичку и економску стабилност.