Прочитај ми чланак

За одржавање трудноће у Србији и до 3.000 евра, а накнаде за будуће маме касне

0

Без бројних лабораторијских анализа, витамина, лекова, снимања, прегледа, специјалистичких пренаталних тестова, чини се да не може да прође ниједна трудноћа, на које будуће мајке у Србији потроше и до 3.000 евра. Чак и ако трудноћу воде у државној установи, додатне прегледе и витамине не покрива здравствено осигурање, посебно у случају високоризичних трудноћа, за које само један тест кошта близу 800 евра.

„За мојих 28 недеља трудноће потрошила сам укупно 230.000 динара, а чека ме још много прегледа и тестова. Трудноћу водим приватно јер је високоризична, а у државним установама је немогуће урадити гомилу прегледа и тестова који су ми неопходни, па сам се одлучила да онда све урадим приватно. До порођаја ћу, како сам израчунала, потрошити око 300.000 динара на све тестове који ме још чекају. Када сам хтела да водим трудноћу државно, речено ми је да код нас не постоји лабораторија за генетска тестирања, која су мени била неопходна. Тако да свака жена са високоризичном трудноћом мора да плати 78.000 тест“ прича за Нова.рс Соња Ђукић, из Београда, која је у шестом месецу трудноће.

Осим овог теста, она је морала да уради бројне прегледе, који су такође коштали.

„Дом здравља може једном да покрије лабораторију, крв и урин, јер они имају лимитиран број налаза који одобравају. А током високоризичне трудноће, у прва три месеца морате три пута недељно, на сваке две недеље давати крв и урин и радити комплетан лекарски преглед. Ти прегледи се у државној установи раде једном, али вам онда доктор који ради приватно каже да дођете код њега и платите како бисте их добили чешће, тачније онолико пута колико је неопходно да би се правилно пратила трудноћа“ објашњава Соња.

Прегледи су обавезни, цене су високе, а накнаде за трудничко боловање касне.

„То је највећи проблем. РФЗО-у и граду Београду је потребно три месеца да обрачунају плате, плус месец и по колико треба свакој компанији. Тако да нама накнада касни и више од три месеца. Послодавац би требало да може да исплати унапред плату, а да од града потражује накнаду за сваку трудноћу. Ми не смемо да одлажемо прегледе зато што немамо новац, јер беба неће да чека у стомаку док нама стигне плата. Следећи преглед који морам да обавим нећу моћи финансијски да изнесем, јер још чекам уплату“ у очају прича Соња.

Одржавање трудноће у Србији није нимало јефтино.

„Требало би да све буде бесплатно у трудноћи, али није. Трошкови су велики, а већину тестова и прегледа не покрива здравствено осигурање. Бројне анализе током девет месеци жене морају да плаћају, чак и ако воде трудноћу у државним установама“ каже за Нова.рс Јасмина Михњак са портала Бебац.

Она потврђује да је највећи проблем кашњење накнада на трудничком боловању.

„Жене чекају уплате по три, четири месеца, па и дуже. За то време оне морају да обаве бројне прегледе, који не могу да чекају, јер трудноћа одмиче. Имају огромне трошкове, а немају од чега да их плате. Осим тестова и прегледа, будуће мајке се припремају за долазак бебе, што такође кошта и за шта морају да имају финансијска средства“ наглашава Јасмина.

Гинеколози у нашој земљи сведоче да већина трудница пије лекове за одржавање трудноће, као и много витамина, које не покрива осигурање.

„У свету не постоји одржавање трудноће код куће, то је наш изум. Ако жена има ризичну трудноћу, не сме да се креће и мора строго да пази, треба да буде у болници под надзором лекара. Међутим, код нас их гинеколози пошаљу кући и кажу им да леже, да се не напрежу и да се не крећу превише да не би дошло до губитка плода или превременог порођаја. То је све чешће случај, јер су труднице све старије, па многе имају већ нека обољења, узимају терапије и спадају у ризичне. Зато данас сви пију утрогестан и фолну киселину. Лек утрогестан добија се на рецепт. Међутим, велики број жена одлази приватно код лекара, па ове лекове купују. Такође, витамини се плаћају, као и бројни додатни прегледи и тестови, који се не раде у државним клиникама“ објашњава за Нова.рс Мима Фазлагић, гинеколог.

Она истиче да је разумљиво зашто већина жена трудноћу води приватно.

„Осим што морају свакако да плате бројне специјалистичке прегледе, жене не желе да чекају у гужвама, не могу да добију термин код гинеколога којег оне желе и кад желе, па одлазе приватно и плаћају све. Такође, током пандемије се драстично повећао број трудница у приватним установама, јер су се плашиле короне у гужвама државних болница“ наглашава др Фазлагић.

Ценовник одржавања трудноће

Лекови за одржавање трудноће – од 1.500 до 2.000

Прегледи – од 5.000 до 10.000

Лабораторија – од 2.000 до 5.000

Цфф Днк – 78 000

Вагинални ултразвук – око 4.000

Доплер у 5. месецу – око 6.000

Тест крви, урин,уринокултура, вагинални + цервикални брис – око 19.000 са лекарским прегледом Торцх-тест око 11.500 (у појединим приватним установама је и до 15.000)

Оггт тест – око 1.200 са прегледом лекара око 6.000

Напомена: Цене су изражене у динарима