Прочитај ми чланак

За кога поскупљује, за кога појефтињује порез при куповини половњака

0

Када почне примена закона који се тренутно налази пред посланицима у Скупштини, основица за опорезивање при куповини половних возила више се неће утврђивати из каталога, већ ће зависити од три параметра: старости, кубикаже и снаге. Пореска стопа остаје 2,5 одсто, али нови власник више неће морати да чека на решење од Пореске управе како би аутомобил превео на себе, већ ће се намет плаћати кроз такозвано "самоопорезивање". Прве рачунице показују да ће порез на пренос апослутних права бити мањи него сада када је реч половњацима млађим од 10 година, док ће се код старијих увећати. То ипак, према мишљењу саговорнице портала Н1 Романе Ранковић са сајта Polovniautomobili.com, неће бити толико велики износи да би купац одустао од куповине.

Изменама Закона о порезима на имовину мења се и начин обрачуна пореза на пренос апсолутних права који се плаћа када се половна возила купују и продају између грађана. Држава од 31. марта идуће године, за када је предвиђено да заживи нови начин опорезивања, више неће продавца половњака посматрати као пореског обвезника у овој трансакцији, већ – купца.

Основица за опорезивање неће бити тржишна вредност аутомобила из каталога, већ ће се рачунати по законом утврђеној формули.

„Према тим изменама основицу пореза на пренос неће више чинити вредност возила из каталога АМСС, већ вредност која се утврђује на основу радне запремине, снаге мотора и коефицијента старости возила, а по формули: (320 X радна запремина + 6400 X снага мотора) X коефицијент старости возила. Коефицијент старости возила смањује се са годинама старости возила, а највеће умањење, односно најнижи коефицијент старости односи се на возила преко навршених 10 и више година старости“, каже за портал Н1 Романа Ранковић, менаџер за односе са јавношћу сајта Polovniautomobili.com.

То значи, како објашњава, да неће бити даљег умањења пореза за возила преко навршених 10 година старости.

„Исто правило важи и код АМСС каталога, само што је граница на 14 година и два месеца – након тога више нема умањења вредности по основу старости. Иначе, код АМСС каталога се као почетна вредност узима цена по којој је ауто продаван као нов у Србији или по немачком „шваке“ (Сцхwацке) каталогу“, објашњава наша саговорница.

Колико ко плаћа

Пошто се више неће узимати вредност возила у обзир, већ кубикажа, снага и коефицијент старости, до промена у висини пореза на пренос ће дефинитивно доћи, али немогуће је, наводи саговорница портала Н1, генерализовати читаву причу.

„Међутим, на основу доступних података очекује се да ће се умањити порез на пренос углавном кад су у питању возила млађа од 10 година, док ће се код старијих увећати. Тиме се дестимулише куповина старијих аутомобила, мада није реч о толико великим износима новца да би се неко предомислио по питању куповине“, наводи Ранковић.

Са друге стране, разлика код новијих возила може да буде више него осетна.

„Ово је посебно значајно, имајући у виду да је просечна старост возила у нашој земљи 17 година“, указује она.

Она додаје да је још један позитиван аспект измене начина утврђивања пореза на пренос апсолутних права постојање јасних критеријума за утврђивање пореске основице, на основу којих ће грађани чак и пре закључивања купопродајног уговора моћи да утврде тачну висину пореза који је потребно платити.

Примери конкретних обрачуна

Да бисмо илустровали колико ће се, по новом закону, плаћати порез на пренос апсолутних права код куповине половњака, за пример ћемо узети један од продаванијих модела половних аутомобила.

„Према анализи тима сајта Половни аутомобили, порез на пренос апсолутних права за Renault Clio 1.5 дЦи из 2016. године (1461 ццм, 66 кW), утврђен на основу вредности возила по каталогу АМСС износио би око 18.570 динара, док би по новој формули био мањи, односно око 13.350 динара“, наводи саговорница портала Н1.

Ипак, за Renault Clio старије генерације и сличних спецификација, из 2006. године (1461 ццм, 66 кW) порез на пренос по каталогу АМСС био би око 4.260 дин, док би по новој формули износио око 6.530 дин.

Колико износе коефицијенти старости

Основица за опорезивање рачуна се по формули: (320 X радна запремина + 6400 X снага мотора) X коефицијент старости возила.

У њу се уноси радна запремина мотора возила изражена у кубним центиметрима, снага мотора у КW, док је коефицијент старости возила прецизиран законом.

За половњаке старе до, и преко једне навршене године старости, рачуна се коефицијент од 100%.

За возила преко навршене две године старости коефицијент је 90%, преко три године старости 80%, преко навршене четири године 70%, преко пет навршених година старости 60%.

Даље, коефицијент од 50% рачуна се за половњаке преко навршених шест година старости, 45% за возила преко навршених седам година старости, 40% за возила преко навршених осам година старости, 35% за возила преко навршених девет година старости.

Најнижи коефицијент, од 10%, рачуна се за возила преко навршених десет и више година старости.

Добијени динарски износ представља основицу за опорезивање и порез се плаћа по стопи од 2,5 одсто.

Сајт Половни аутомобили објавио је оквирну рачуницу за поједине моделе аутомобила одређене старости – колико се сада плаћа порез на пренос апсолутних права, а колико ће се плаћати почев од 31. марта идуће године. Ово су, како се указује – само груби примери, укључујући и оне из АМСС каталога, па разлике у односу на примере из праксе могу да буду велике, у зависности од старости возила (месец и година прве регистрације), верзије, опреме…

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!