„За дом“ може, а „Зиг хајл“: Западна Европа толерише нацисте, али не у својој кући

0

Западна Европа неће никада легализовати нацизам на својој територији, али ће „гледати кроз прсте“ на буђење нацизма у Хрватској, балтичким републикама и Украјини, који је усмерен против Руса и Срба, сматра историчар др Александар Раковић.

Усташки усклик „За дом спремни“ није незаконит у Хрватској, јер је Пленковићева Влада прошле године донела уредбу којом је легализовала тај усташки поздрав у неким условима и околностима, каже Раковић за Спутњик.

(Фото Википедија/ Роберта Ф)

„Очигледно да се Томпсонови наступи уклапају у те неке услове и околности. Према томе, поздрав ’За дом спремни‘ више није ван закона, он је у складу са законом у Републици Хрватској“, сматра Раковић.

Трочлано веће Високог прекршајног суда у Загребу пресудило је да Марко Перковић Томпсон узвикивањем „За дом спремни“ на почетку песме „Бојна Чавоглаве“ није прекршио закон.

Исти суд раније је донео пет правоснажних пресуда којима је пресудио да „За дом спремни“ представља незаконито понашање, објавио је „Јутарњи лист“.

Нацизам „За дом спреман“

Хрватска, нажалост, није једина земља ЕУ у којој је „легализован“ нацизам. У балтичким републикама, маршеви ветерана СС легионара одавно су постали традиционални.

У акцији повратка нацизму предњачи Летонија, у којој се сваке године 16. марта одржавају маршеви СС легионара, а за њом не заостају много ни Литванија ни Естонија у којима се одржавају сличне манифестације.

Маршеве неонациста у Литванији и Естонији подржавала су чак и министарства одбране тих држава и на тај начин се, како сматрају неки аналитичари, ствара својеврсна неонацистичка интернационала.

Осим тога, мање је познато да су први пример Холокауста извршени управо у данашњим балтичким републикама чланицама ЕУ и да су стотине хиљада совјетских Јевреја страдали од Хитлерових сарадника из Литваније, Летоније и Естоније.

Европски „добри нацизам“

Кад се уз благонаклон став према нацизму земаља-чланица дода и „гледање кроз прсте“ украјинским неонацистима, који уживају мање-више прикривену подршку бирократа ЕУ, поставља се питање да ли ће у скорој будућности званични Брисел легализовати и нацистички поздрав — „Зиг хајл“.

Раковић сматра да, без обзира на „тиху легализацију“ фашизма у Хрватској, балтичким земљама и Украјини, ЕУ никада неће легализовати нацистичке поздраве.

„Западна Европа неће прибећи ревитализацији сопственог нацизма из Другог светског рата, али ће подржавати нацизме усмерене против православних народа, у првом реду против Руса и Срба. Због тога ће затворити очи на буђење нацизма у Хрватској, прибалтичким републикама и Украјини и толерисаће њихове нацистичке покличе, јер они служе за хомогенизацију против православних Срба и Руса“, закључује Раковић.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!