Прочитај ми чланак

Вучић тражио чистку новинара на РТС-у?

0

Неколико уредника и новинара информативне редакције РТС-а пребачено је протеклих година на нижа радна места, јер се нису слагали са уређивачком политиком, посебно начином на који се уређивао централни информативни програм – Дневник.

Поједини од њих су деградирани на личну иницијативу председника Србије Александра Вучића, потврђено је Данасу из више извора блиских РТС-у.

Printskrin: RTS

– Не могу да тврдим за друге, али знам да је у мом случају Вучић звао бар седам-осам пута и тражио да се уклоним са уредничке позиције, рекао је за Данас један од „политички неподобних“ радника Јавног сервиса који је инсистирао на анонимности.

Како не би испало да су смењени, или пребачени на нижа радна места, челници РТС-а су поред редакције документарног програма измислили редакцију „актуелни документарни програм“ у оквиру информативе, где су политички неподобни новинари и уредници пребачени.

Неки су и сами желели да оду из информативног програма, незадовољни начином на који се он уређивао па су прелазили у друге редакције јавног сервиса.

Сузана Васиљевић, саветница за медије председника Србије, упитана да прокоментарише наша сазнања, питала је о којим новинарима је реч, констатујући: „Нико нас није ни питао.“

– Данас свако ко има проблем са главним уредником, власницима, самим собом… за то криви нас. Не знам шта бих рекла. Нико нас не консултује кад бира уреднике. Не знам ни што би нас питао – нагласила је Васиљевић за Данас.

Од генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића нисмо добили никакав одговор.

Бујошевић се, након месец и по дана од захтева академске заједнице за хитном променом уређивачке политике јавног сервиса, огласио протеклог викенда и то отвореним писмом упућеном Слободану Првановићу, научном сараднику Института за физику, који је тај захтев покренуо, а више од стотину професора и академаца га потписало.

Уместо да одговори на аргументе академаца због чега РТС не виде као јавни сервис, већ сервис једне партије, Бујошевић је професору одговорио ад хоминем, бавећи се његовом личношћу, делом и изјавама.

Поводом Бујошевићевог писма Огњен Радоњић, професор Филозофског факултета у Београду, написао је за Пешчаник следеће:

„За генералног директора РТС-а већ дуго мислим исто што и за прву даму нашег тужилаштва – да се завукао у мишју рупу. Али, за потребе свог суботњег ауторског текста за сајт РТС-а он је изгледа одлучио да из те рупе накратко промоли главу. И то у каквом стилу – непатвореном напредњачком. Изгледа да је та напредњачка реторика заразна и да брже од корона вируса прелази на све оне који су својевољно одлучили да се повинују омнипотентном сверазарајућем ауторитету. Очекивано или не, ово обраћање директор је искористио да се додатно додвори властима нападајући преко Првановића опозицију. Тиме је показао нервозу, а када си нервозан, онда кажеш нешто што можда ниси намеравао – и показао нам је јасно и прецизно коме служи“, навео је Радоњић.

Слободан Првановић се захвалио Бујошевићу на одговору, изражавајући забринутост што је неко његове интелигенције сметнуо са ума да изнесе детаљно своје ставове о захтевима који су упућени РТС-у.

– Пракса показује да ни он ни остали из руководства РТС-а немају намеру да испуне наше захтеве, па би елементарни ред био, кад је већ нашао мало времена да пише одговор, да је аргументовано образложио шта сматра спорним у тим захтевима. Не оспоравам право ни господину Бујошевићу ни било коме другом да има критички однос и гаји сумњу према мени. Добронамерна критика је увек добродошла – каже Првановић за Данас.

Он додаје да би сада, кад је пробио лед, Бујошевић могао да настави са критичким приступом према државним органима и институцијама. Према његовим речима, ако би директор РТС-а то радио у складу са Законом о јавним медијским сервисима, онда би то имало велики значај за спречавање потпуног посрнућа Србије.

– Ми ћемо, наравно, наставити даље нашу борбу за бољи Јавни сервис. Конкретно, у току су консултације око садржаја следећег нашег захтева, а који ће од РЕМ-а тражити да поступи у складу са својим овлашћењима, а у правцу довођења медијске сфере на адекватан цивилизацијски ниво. Овај захтев неће се тицати само РТС-а, већ и других, а планирамо паралелно потписивање и у оквиру академске заједнице и међу грађанима – истиче Првановић.

Поводом ауторског текста Драгана Бујошевића огласио се и лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, поручивши му да нису десетине хиљада људи демонстрирале против РТС-а, као што ни Првановић не држи конференције против РТС-а.

„Демонстрирали су против тебе, Драгане Бујошевићу, против Ненада Стефановића, против Владимира Вулетића, Оливере Јовићевић… против оних којима си дао да уређују Дневник када си у документарну редакцију послао Обућину, Јанићијевић, Мијушковић, Јелића, Милића…“, навео је Ђилас.

Бодрожић: Бујошевић добро плаћени шраф напредњачке пропагандне машинерије

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић каже за Данас да осим што гази Закон о јавним сервисима и Статут РТС-а, „што је на трагу политике оних који га држе на функцији“, Бујошевић је попримио и особине напредњака па људе напада ад хоминем, не обазирући се на чињенице.

– Ништа ме одавно већ од генералног директора РТС-а не изненађује, тако ни овај бестијални одговор господину Првановићу. Изгледа да његова бахатост, безобразлук и препотенција немају границе. И због свега тога неће остати запамћен онако како он у својој самозаљубљености мисли, већ као добро плаћени шраф пропагандне машинерије власти која је заслепљивала и загљупљивала своје грађане – истиче Бодрожић.