Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НА ВЛАСТ ДОШАО ПРИЧОМ О УКИДАЊУ Спрема се поскупљење ТВ претплате

0

У Министарству културе спремају предлог за финансирање јавних медијских сервиса. Разматраће се и висина ТВ таксе, која се уз рачун за струју плаћа 150 динара.

У министарству културе и информисања очекују да ће јавни сервиси – Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине – и ове године из републичког буџета добити четири милијарде динара, од чега би РТС-у припала 3,1 милијарда, а РТВ-у 900 милиона динара. Преговори око новца су у току.

– Министарство културе и информисања упутиће Влади Србије предлог измена Закона о јавним сервисима које ће подразумевати да се РТС и РТВ финансирају из буџета наредне две године – речено је „Новостима“ у овом министарству.

Они очекују да ће се тај предлог наћи на наредној седници Владе. Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је изјавио да ће Влада Србије ускоро размотрити сва решења за финансирање РТС и РТВ и додао да је једна од могућности наставак буџетског финансирања јавних сервиса.

НУЖНИ УСЛОВИ ЗА РАД

– У овој години око 46 одсто прихода потиче из претплате, око 28 одсто из буџета, а 26 одсто су сопствени приходи – кажу у РТС. Подсећају да део средстава добијају од претплате (део добија РТВ), део из буџета, а део новца обезбеђује продајом програма и услуга.

– Свако од решења има своје предности, али и своје недостатке, и ја сам уверен да ће Влада при доношењу одлуке о моделу финансирања јавних сервиса посегнути за најразумнијим решењем – рекао је министар за портал „Цензоловка“.

Наводећи да ће одлука Владе Србије бити позната за неколико недеља, Вукосављевић је казао да ће на њу утицати стање у буџету, стандард грађана и финансијски планови Министарства финансија и Владе Србије.

Иначе, јавни сервис се делимично финансира и од ТВ таксе, која износи 150 динара и плаћа се преко рачуна за струју.

У Министарству сматрају да је тај износ – мали.

– За последње четири године све је поскупело, само је ТВ такса остала иста – кажу наши саговорници. – Било би логично да се цена повећа на 200 или 250 динара, али то зависи од Министарства енергетике и рударства, које је надлежно да предлоге о претплати упућује Влади Србије, јер се рачуни плаћају преко бројила за струју, која су у надлежности ЕПС.

У Служби за односе с јавношћу РТС претпостављају да ће буџет и наредне године бити као и ове али да ће се мало изменити однос између извора буџета – односно да ће бити нешто више новца из сопствених прихода и претплате, а нешто мање из буџета.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!