Прочитај ми чланак

Вучић дуго одбијао заштиту и излагао се ризику од заразе

0

На данашњој конференцији за медије на којој су представљене мере државе за заштиту привреде након епидемије коронавируса није присуствовао председник Србије Александар Вучић, јер се, како је навео министар финансија Синиша Мали, не осећа добро.

“Овај програм је требало председник Вучић да представи, извињавам се у његово име, не осећа се добро, није са нама, али ће се у наредних 48 сати обратити”, рекао је Мали у Палати Србија.

Ово није први пут да је председнику Србије лоше. Крајем прошле године он је хоспитализован, а како је сам рекао има срчаних проблема и проблема са притиском.

Из кабинета председника на питање Нова.рс да ли је био на прегледу и да ли је тестиран на корону или је реч о умору рекли су да “није ништа страшно”.

Неопрезан у епидемији

По појави коронавируса у Србији, први човек државе је дуго одбијао да носи маску, говорећи да ће да обилазити Србију без било какве заштите.

“Нормално се људи понашајте. Ја ћу да идем сваки дан у унутрашњост земље, да разговарам са људима. Нећу да носим никакву маску”, рекао је Вучић на једној од својих конференција.

Председник се дуго придржавао датог обећања, а најупечатљивији моменат свакако је дочек делегације кинеских лекара, 21. марта, кад су сви осим њега носили заштитну маску.

Вучић се излагао ризику и приликом посете Мађарској, кад се дан касније у Будимпешти састао са премијером Мађарске Виктором Орбаном. Том приликом ни један ни други државник нису носили заштитне маске. Као ни министар финансија Синиша Мали, ни шеф мађарске дипломатије Петар Сијарто. На састанку, који су одржали представници српске и мађарске делегације седели су за истим столом, а размак између њих није износио два метра.

Обавезна изолација у трајању од 14 или 28 дана, колико је неопходно да грађани који су дошли из иностранства проведу у карантину, није важила за Вучића и Малог по повратку у земљу. Због тога је недавно против председника Србије и министра финансија поднета кривична пријава.

Недавно је Вучићева саветница за медија Сузана Васиљевић рекла да су рађени тестови на коронавирус премијерки Ани Брнабић и њеним сарадницима. Није познато да ли је председник Србије тестиран на коронавирус.