Прочитај ми чланак

Врућина се враћа: Метеоролог открива када ће бити пик новог врелог таласа

0

Метеоролог Недељко Тодоровић каже да ће тренутни пад температуре бити кратког даха јер нас већ од петка опет очекује пораст живе у термометру.

Освежење и пад температуре за око десет степени трајаће до сутра, што је, како наводи Тодоровић за РТС, кратко у односу на читаво лето.

„Од петка пораст температуре, а почетком следеће седмице поново високе температуре, између 32 и 35 степени, у Београду око 34-35, то је тај пик наредне врућине и то ће бити релативно кратко, јер после следи ново освежење са падом температуре и већи су изгледи за пљускове, тамо око 25/26. августа“, истакао је метеоролог.

Данас ће на северу земље бити претежно сунчано, а ретка појава краткотрајне кише могућа је јужније од Београда.

„Не би требало да буду велике количине, а облачност посустаје током вечери и ноћи. Сутра максималне температуре 27 степени, неких два степена више него данас“, указао је Тодоровић.
Према његовим речима, мало је вероватно да ће у наредном периоду температуре ујутру бити преко 20 степени, можда почетком наредне седмице.

„После следи захлађење што је наговештај сезонске промене времена, да је лето на измаку, али треба рачунати на релативно топле дане и у првој половини семптебра“, указује Тодоровић.
Подсећа да је лета 2012. године било највише дана са екстремно високим температурама и да је лето дуго трајало.

„Те године лето је почело већ почетком маја, када је било 30 степени, тај летњи период је завршен почетком октобра, када је било максимално 30 степени, а после тога је већ дошло све на своје“, напомиње метеоролог.