Прочитај ми чланак

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА за Божић и Нову годину: Изненадиће вас температуре…

0

ГРАЂАНИ Србије Нову 2023. годину дочекаће скоро, па у кратким рукавима. Како наводе метеоролози и Републички хидрометеролошки завод, температуре ће бити високе за ово доба године.

У суботу 31. децембра чекаја нас суво и топло време, а у Београду ће највиша дневна температура износити чак 17 степени, што је карактеристично за пролеће или почетак јесени. Првог дана нове године, температура ће бити за који степен нижа, али како каже метеоролог Ђорђе Ђурић без великих промена, те ће време бити идеално за боравак напољу.

– За Нову годину биће дефинитивно суво углавном у већини предела температура ће бити негде између 5 и 10 степени Целзијуса. Према јутру биће можда који степен ниже, али углавном биће пријатно за боравак напољу, неће бити ветра. Могућа је магла у неким пределима, па ће она стварати проблеме у саобраћају – навео је Ђурић.

У целој Србији биће суво, без ветра и пријатно. Како наводи познати метеоролог, и почетком следеће године чекају нас температурне вредности без већих осцилација, а овај талас ће се задржати све до православног Божића. Тако да ћемо чак и овај датум прославити уз натпросечно високе температуре.

– Још увек је рано говорити о томе какво ће време бити за православни Божић, али и почетком 2023. године чека нас стабилно и суво време са температурама изнад просека. До три дана уочи Божића неће бити никаквих промена – рекао је он.

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је данас да се за новогодишње и божићне празнике у Србији очекује топло, суво и сунчано време, а да би у првим данима нове године максималне дневне температуре могле да буду и од 12 до 18 степени.

– До краја ове године и првих седам до 10 дана јануара следеће године нема хладноће, нема зиме и снежних падавина, очекује нас натпросечно топло време за ово доба године, поготово 31. децембра и прва два, три дана јануара, када би максималне температуре биле од 12 до 18 степени – рекао је Тодоровић.

Истакао је да се очекује и топла новогодишња ноћ са минималном температуром у другој половини ноћи и ујутру између два и седам степени.

– То је за осам до 10 степени топлије од вишедеценијског просека. Задржаће се суво и у већини дана претежно сунчано време, а по котилинама и долинама у јутарњим сатима могућа је магла – наводи метеоролог. Тодоровић каже да би прве назнаке падавина могле да се очекују после Божића, односно између 8. и 10. јануара.

– Температура ће негде између 5. и 6. јануара бити у паду, максимална дневна температура неће бити већа од 10 степени , али то значи да ће такође бити натпросечно топло – објашњава метерололог.

Како наводи, до средине јануара, тачније 10. нема назнака за озбиљније захлађење и снежне падавине бар у нижим пределима.

– После 10. јануара биће вероватно наоблачења са кишом у нижим пределима, док се у вишим планинским пределима може очекивати снег. Још је неизвесно када би могло да буде снега у нижим пределима – наводи Тодоровић.

Истиче да временска прогноза дужа од 10 до 15 дана доноси ризик да се неоствари.

– И ово до 10. јануара врло је храбра прогноза, али вероватно ће бити тако. Наредних 10 до 15 дана у већини дана очекује нас претежно сунчано време, а у јутарњим сатима свеже, са просечним температурама које су више примерене новембру – закључује Тодоровић.