Прочитај ми чланак

ВОЖЊА И АЛКОХОЛ Колико морате да сачекате после конзумације

0

Велики број возача сматра да су кратко након испијеног алкохлног пића у могућности да возе, али то наравно није тачно.

KОНЗУМИРАЊЕ алкохолних пића већину људи ће одвратити од управљања возилом, међутим, поставља се питање колико ће алкохол остати у нашем организму, односно када он неће реметити вожњу и сигурност.

Foto: Youtube

Велики број возача сматра да су кратко након испијеног алкохлног пића у могућности да возе, али то наравно није тачно, с обзиром на то да се алкохол у нашем организму задржава одређени временски период, а претерано самопоуздање у овом случају може изазвати бројне, понекад и фаталне последице.

Како показују подаци, у Великој Британији је у периоду од 5 сати ујутру до 11 пре подне кажњена четвртина заустављених возача због вожње у пијаном стању (у ВБ је вожња у алкохолисаном стању преко 0,8 промила, а у нашој земљи 0,2), што говори да се алкохол одређено време задржава у нашем организму, те због тога возачи нису спремни за учествовање у саобраћају.

Утицај алкохола на особу зависи од много фактора – пола, метаболизма, телесне масе, врсте алкохола који се уноси у организам, стресу коме сте изложени…

Road Respect, британска организација за безбедност саобраћаја, направила је истраживање у којем је пратила конзумацију алкохола и способност за вожњу под његовим дејством. Према добијеним подацима из поменуте анализе, издате су информација које говоре колико неко алкохолно пиће остаје у организму, па сходне томе колико се треба суздржавати од вожње.

Чаша вина (просечно садржи између 11 и 14 одсто алкохола)

Једно пиће – 3,5 сата
Два пића – 7 сати
Три пића – 10,5 сати
Четири пића – 14 сати
Пет пића – 17,5 сати
Чашица жестоког пића (просечно садржи 40 одсто алкохола)

Једно пиће – 1,5 сат
Два пића – 3 сата
Три пића – 4,5 сата
Четири пића – 6 сати
Пет пића – 7,5 сати
Пиво, лагер (просечно садржи 5 одсто алкохола)

Једно пиће – 2,5 сата
Два пића – 5 сати
Три пића – 7,5 сати
Четири пића – 10 сати
Пет пића – 12,5 сати