Прочитај ми чланак

Вођа кавачког клана је милионер: Откривене фирме у Словачкој

0

Породица Радоја Звицера, наводног вође кавачког клана и једног од, како је министар унутрашњих послова више пута изјавио, најтраженијих бегунаца српске полиције, годинама послује у Словачкој и у свом власништву има три фирме у чијем пословању се појављују милионски износи.

Док српска полиција покушава да „стане на реп“ Радоју Звицеру, нови детаљи из његовог „пословања“ у Словачкој почињу да испливавају. Након хапшења огранка кавачког клана у Словачкој, сада је откривено да се као власници у три фирме појављују Маја Звицер, супруга Горана Звицера, иначе брата Радоја Звицера, његов таст Небојша Сеферовић и још једна жена, вероватно њима блиска.

Први траг о пословању Звицера у Словачкој појављује се почетком прошле године, када породица започиње посао. Маја Звицер, супруга Радојевог брата Горана, прва се пријавила у Привредни регистар у јануару 2020. године.

Маја Звицер је власница компаније ЦГМН са седиштем у Брекову. Виктор Мохнач, који годинама пружа консултантске услуге посебно страним клијентима и инвеститорима, говорио је за словеначки портал о пословањима ових фирми.

„Била је овде једном или два пута до сада, како би предала нека документа. На пословање компаније је значајно утицала криза са корона вирусом и ограничила је пословање. Нисмо се чули више од годину дана“, рекао је Мохнач о активностима Маје Звицер.

Мохнач такође руководи још једном тамошњом компанијом која је у власништву Звицерове уже породице. Када су му репортери словеначких медија предочили податке о Звицеру, рекао је да први пут чује тако нешто.

„Немам друштвене мреже и никада нисам ништа чуо или прочитао о томе. Сада први пут чујем и морао бих да проверим ове податке. Осећам да ми цури хладан зној низ леђа“, казао је за словачки портал „Актуалитy“ коментаришући наводе о зверствима које је наводно починио кавачки клан.

Према информацијама поменутог портала, компанија ЦГМН се бави трговином потраживања. У финансијском извештају за 2020. годину наводи се да је његова фирма од купаца потраживала износ од око 750.000 евра и да на свом банковном рачуну има још 345.000 евра.

С друге стране, комапнија је пријавила обавезе према својим трговинским партнерима од скоро 1,1 милион евра. Извештај о добити и губитку ЦГМН такође показује да је део пословних трансакција обављала у страним валутама. Прошлу годину фирма је завршила са губитком од 1.034 евра.

Виктор Мохнач казао је да није било никаквих сумњивих трансакција са овом фирмом.

Фирму отворио и Звицеров таст

Месец дана након Маје Звицер, у фебруару прошле године, име црногорског бизнисмена Небојше Сеферовића из Котора појављује се у словачком привредном регистру. Према информацијама портала, он је таст Радоја Звицера, односно отац његове супруге Тамаре Звицер, чије се име такође провлачило кроз странице црне хорнике, посебно у време када је покушан атентат на Звицера у Украјини, који је преживео само захваљујући њеној реакцији и томе што је отворила ватру на нападаче, о чему сведочи и једна фотографија са сигурносних камера.

Наводи се да је Мохнач такође генерални директор компаније Рад, која је основана у августу 2020. године, а седиште јој је у хотелу у месту Вранов на Топлој.

„Њен власник је извесна Митра Ћаћић, која своје пребивалиште наводи на истој адреси у старом граду Котору као и отац Тамаре Звицер, Небојша Сеферовић“, наведено је у чланку о пословању породице Радоја Звицера у Словачкој.

Црногорска трговинска задруга Експорт – Импорт Шарк, у којој се појављује име Тамаре Звицер уз њену мајку Милену Сеферовић, има наведену идентичну адресу из ресторана у Котору, где је пријављен Сеферовић.

О мистериозној Митри Ћаћић Виктор Мохнач каже да га није дуго контактирала, након оснивања.

„Та компанија нема ни рачун у банци“, казао је он.

Звицер живео раскошно у Украјини

Наводни вођа кавачког клана Радоје Звицер у родној Црној Гори годинама слови за безбедносно интересантну особу и о његовој локацији се готово ништа није знало све док није покушано његово убиство.

Звицер је кобног дана, у мају прошле године, пресретнут док је ноншалантно џогирао у луксузном комплексу Печерски рејон, насеље Липки, познат још и као Новопечерски Липки.

Луксузни комплекс зграда у ком је Звицер живео са породицом познат је у Украјини као пребивалиште многих криминалаца и учесника у рату, грузијских криминалаца и слично. Специфично је по томе што квадрат кошта вртоглавих 15.000 евра, а комплекс има своје обезбеђење, три рампе, тако је готово немогуће ући неопажено.

Интересантно је, да осим што Звицер очигледно има довољно новца да својој породици пружи живот у луксузном комплексу, одмах након објављивања вести да је покушано његово убиство открило се и да је његова супруга Тамара у тој земљи имала фирму на своје име.

У папирима фирме која се бави угоститељством, односно кетерингом, поред имена Тамаре Звицер појављују се и Маја и Горан Звицер. Та фирма основана је 1. новембра 2018. у Полтави, а оснивачки капитал им је био 34 евра. Питање је у којим су све државама Звицерови оснивали компаније и колико новца Радоје Звицер поседује.

Кавчанима у Словенији украден кокаин вредан 2 милиона евра

Словеначку ћелију кавачког криминалног клана, која је „пала“ 14. маја када је приведено око 60 особа, од чега је 48 идентификовано, истражитељи сумњиче за шверц најмање 790 килограма кокаина, 2.249 килограма марихуане, 96 килограма хашиша, 10 килограма хероина, 30 литара амфетамин базе, и кријумчарење више милиона евра зарађених продајом дроге.

Полиција је открила да је у тој групи било двадесет држављана Словеније, дванаест из Србије, осам из Босне и Херцеговине, петоро из Хрватске, два црногорска држављанина и један из Северне Македоније. Из полицијских списа у које су црногорске „Вијести“ имале увид, произилази да је 26. октобра 2019. године из куће у којој су крили дрогу нестао је кокаин вредан два милиона евра.

Крађа кокаина резултирала је отмицом и убиством, због чега су ухапшени један од вођа словеначких кавчана Клемен Кадивец (31), из Љубљане, и његова екипа.