Прочитај ми чланак

Власт крила број мртвих од короне, укупно 632 умрла!?

0

Више од 630 мртвих од короне у Србији, највеће потенцијално заташкавање броја мртвих у Нишу, показују подаци информационог система Цовид19 у које је БИРН имао увид. Крајем прошле недеље број заражених кретао се од 300 до 340.

У Србији су од 19. марта до 1. јуна 2020. од вируса корона умрла 632 пацијената, што је за 388 више од званично саопштеног броја за тај период, који износи 244, сазнаје БИРН на основу увида у податке који су део званичног државног информационог система Цовид19.

Према сазнању БИРН-а, број заражених последних дана прошле недеље кретао се између 300 и 340 дневно, што далеко надмашује званичне податке од 97 новооболелих.

Податак о броју заражених налази се у табели под називом „Извештај за Владу”, која се прави на основу поменутог информационог система. Табела садржи три податка – број тестираних и позитивних у последња 24 сата, број преминулих који одобрава министарство здравља, као и заузетост кревета по болницама.

Највећа разлика у броју умрлих примећена је у Клиничком центру Ниш где је према званично објављеним подацима умрло 77 пацијената. Подаци из информационог система у који је БИРН имао увид показују бројку од 243 преминулих чији је резултат теста означен као позитиван, што је разлика од 166 мртвих.

У КБЦ Драгиша Мишовић број умрлих је „смањен“ за 55 (39 званично саопштено, 94 у информационом систему), КБЦ Земун званично има 32 умрла пацијента, док се у систему налазе подаци о 88 преминулих (разлика од 56), док КБЦ Звездара званично има 14, а у систему за 45 више – укупно 59 мртвих.

У осталим болницама разлике су нешто мање, па је код КБЦ Србија разлика 17 пацијената (званично саопштено 33, у бази 50), за КБЦ Крагујевац је званично речено 23, док у систему има 31 (разлика осам), итд. За 29 пацијента није наведено у којој су болници издахнули.

Подаци показују да број смртних исхода креће да расте крајем марта, да врхунац достиже средином априла и остаје стабилан до краја месеца.

Управо је последњег дана марта, као и 1. априла на мобилне телефоне свих грађана Србије стигла смс порука у којој је стајало да је ситуација драматична и да се „приближавамо сценарију из Италије и Шпаније“.

Први смртни случај у бази регистрован је 19. марта. Највише смртних исхода било је средином априла када је у просеку умирало по 20 људи на дан који су у бази означени као позитивни на вирус, показују подаци из информационог система.

Дванаестог априла преминуле су 23 особа, док је званично саопштено шест. Дан касније кризни штаб је саопштио да је преминуло пет пацијената, док их је у систему било 23, слично као и 15. априла када је речено да је петоро приминуло, иако систем показује да их је било 20 – за 15 више.

Почетком маја број смртних исхода је испод 10, док је 31. маја, према подацима из система, преминула једна особа.

БИРН је у више наврата покушао да контактира надлежне из Министарства здравља, чланове Кризног штаба, директоре болница и Института Батут како би сазнао шта је узрок велике разлике између званично саопштених података и оних који се налазе у информационом систему Цовид19, као и ко је одлучивао који ће се бројеви званично представити јавности. Нико од њих није одговорио на позиве.