Прочитај ми чланак

Власт: Депонија у Винчи затвара се до краја 2020!

0

Депонија у Винчи требало је, према обећањима градских власти и надлежних, да буде затворена до краја 2020. Ближи се крај још једне године, а депонија не само да није затворена, већ гори данима.

– Уговор о јавно-приватном партнерству који је Град Београд закључио 29. септембра 2017. године са компанијама СЕУЗ из Француске и ИТОЧУ из Јапана, довео је до оснивања домаће фирме „Бео чиста енергија”. Све то предвиђа санацију и затварање постојеће депоније, изградњу нове санитарне депоније и постројења за третман грађевинског отпада, изградњу комбинованог постројења за третман отпада и производњу енергије, као и третман депонијског гаса који ће потом бити коришћен за производњу енергије – објашњавала је у фебруару прошле године Ивана Вилотијевић из Секретаријата за заштиту животне средине.

Нова депонија, постројење за третман отпада и производњу енергије, постројење за рециклажу грађевинског отпада, у оквиру прве фазе радова требало је да буде завршена за месец и по дана, а цео пројекат готов до краја године. Тако је барем гласило обећање секретарке.

Данас се, међутим, не зна ни ко депонијом управља те тако надлежни кривицу за пожар пребацују једни на друге, а таблоиди и напредњаци на опозицију коју оптужују да је пожар наводно подметнула.

Сада је заменик градоначелника Београда Горан Весић преузео давање обећања, те је најавио да ће стара депонија у Винчи према његовим очекивањима бити затворена до краја ове године.


– Потписали смо пре пар година јавно приватно партнерство са две велике светске компаније, једном из Француске и једном из Јапана и оне су већ направиле нову санитарну депонију по свим светским стандардима. Очекујем да ће до краја године потпуно затворити стару депонију – рекао је Весић и објаснио да је квалитет ваздуха упркос пожару који букти данима „добар“.

Данас је август 2021…