Владика Димитрије дао савете верницима због корона вируса: Не узимајте нафору…

0

Владика саветује вернике да не целивају руку свештеника, а да поштовање светим иконама указују само наклоном

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије је у сусрету са пандемијом вируса ЦОВИД-19, тј. корона вирусом, свим верницама и верницима поручио да „када год се нађемо пред изазовом или било каквим искушењем, наше очи усмеравамо ка спаситељу, трудећи се да његов пример и његова реч буду мера и критеријум нашега понашања“.

Он је свом свештенству и верницима упутио неколико савета уз молбу да се истих строго придржавају, између осталог и то да уколико имају симптоме грипа не долазе на богослужења у храм и да свако ко жели да се причести позове надлежног свештеника који ће доћи и причестити их у њиховом дому. Владика саветује вернике и да не целивају руку свештеника, а да поштовање светим иконама не указују целивањем него само наклоном.

Својим свештеницима владика Димитрије сугерише да вернике благосиљају без физичког контакта осењујући их крсним знаком без икаквог физичког контакта, као и да проветравају храмове што чешће, а иконе, кваке на вратима и друге ствари које се често дирају рукама, што чешће чисте одговарајућим дезинфикујућим средствима, преноси Саборник.нет.

– Као одговорни људи требало би да пажњом и љубављу према својим ближњима посведочимо своју веру у Христа, нарочито онима који су најрањивији од здравствених тегоба које овај вирус изазива, али и онима који су највише изложени опасности од заразе вирусом. Оно што треба да нас мотивише на опрез није само брига за сопствени живот који нам је Бог подарио, него и одговорност за добробит наших ближњих. Као што треба да се трудимо да се наша одговорност и опрез према овој пандемији никада не претвори у сејање панике и страха међу људима са којима живимо, тако и наша лична храброст и вера никада не смеју добити обрисе дрскости. Стога, имајући на уму да није добро тврдоглавошћу и неодговорношћу, како грађанском тако и верском, „кушати Господа Бога својега“ у наставку ћемо вам предочити листу мера за које држимо да могу да буду од помоћи свима нама у борби која данас у солидарности и бризи уједињује читав Божији свет – поручио је у свом саопштењу Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Детаљни савети и сугестије Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија:

1. Ризичним групама – старијим особама, особама са хроничним обољењима као што су срчане и плућне болести, особама са дијабетесом, болесницима са малигним обољењима и онима чији је имунитет на било који начин озбиљно нарушен, препоручујемо да у наредном периоду не похађају богослужења. Исто важи и за особе које осећају било какве здравствене тегобе, укључујући и симтпоме карактеристичне за прехладу и грип (повишена температура, кашаљ, главобоља, малаксалост, отежано дисање и слично). Сви они, остајући код куће, нека молитвом буду повезани са својом браћом и сестрама у храму. Свако ко жели да прими свето причешће може да се јави надлежном парохијском свештенику који ће их причестити у њиховом дому.

2. Свештеници који имају било какве симптоме попут повишене температуре, кашља, бола у грлу, малаксалости, кијавице, отежаног дисања и сл. да не учествују у богослужењу.

3. Свештеници нека благосиљају вернике вербално и осењујући их крсним знаком без икаквог физичког контакта.

4. Верницима препоручујемо да не целивају руку свештеника, као и да физички контакт са другим верницима сведу на минимум. Узимајућу у обзир савете лекара да људи који се налазе на јавним скуповима буду на међусобном одстојању од најмање једног метра, молимо да се гужве у храмовима за време богослужења што мање праве, а мала деца да што више времена проводе напољу или изван гужве. Свештеници треба да се старају да су храмови за време богослужења што боље проветрени а врата и прозори што више времена отворени.

5. Верницима препоручујемо да поштовање светим иконама не указују целивањем него само наклоном (малом метанијом). Свештеницима налажемо да осигурају да се целивајуће иконе у сваком случају чисте одговарајућим дезинфикујућим средствима што је чешће могуће, као и ствари које се често дирају рукама као кваке на вратима, столице, места за паљење и узимање свећа итд.

6. По завршетку свете литургије верници нека не узимају антидор (нафору) из руке свештеника него сами из посуде за антидор (нафору).

7. У свему осталом молимо све да се придржавају упутстава Светске здравствене организације, надлежних медицинских установа и својих породичних лекара.

– У данима који долазе, смањивши контакте са средином око нас, у „скривеноме човеку срца, у непропадљивости кроткога и тихога духа“ откријмо чежњу за Богом и ближњим, да бисмо се у периоду у коме се надамо да ће вирусна пандемија бити иза нас, још снажније и искреније обрадовали једни другима – поручује Владика Димитрије и упућује молбу верницима да у својим молитвама у овим данима часног поста не заборавите на све оне који су заражени, нарочито оне чије је стање тешко или критично.

– Молимо се за све њих, њихове породице и пријатеље, као и за све медицинско особље које широм света пружа пример жртве, саосећања и љубави. У нашим молитвама сетимо се и оних који су се упокојили, молећи се да им Господ подари наслеђе Вечнога Живота, као и да њихове ближње утеши и сачува – наводи се у саопштењу Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!