Прочитај ми чланак

Винча је темпирана бомба: Сваки час може поново да се запали и потрује нас

0

Више од месец дана прошло је од избијања великог пожара у Винчи. Депонија је данима горела и тровала Београђане, а по том питању ништа није урађено. Стручњаци за заштиту животне средине и еколошки активисти тврде да је ова депонија и даље темпирана бомба и да катастрофа може сваког часа да се понови.

„Винча није ништа мања опсаност него пре пар недеља када је горела. То је перманентна претња. Гасови и метан који се таложи у жубрету постоје и даље у добини депоније и само је питање када ће доћи у контакт са кисеоником и запалити се“, каже за Нова.рс Огњан Пантић из Београдске отворене школе.

Он наводи да је решење у томе да се депонијски гас систематично извлачи и одводи са депоније и да грађани треба да врше притисак на власт како би проблем коначно био трајно саниран.

„Док се све то не спроведе у дело и док се гас не буде плански одводио сваки час може да се деси нови пожар“, забринут је Пантић.

Алекандар Јовови, је стручњак за руковођење отпадом и отпадне воде и предавач на Машинском факултету, он каже да је нови пожар увек могућ, све док се не обаве све техничке санације.

„То ће се, ако буде ишло по плану, десити за неких годину дана. А до тада само да уз срећу избегнемо пожар и маскимално да водимо рачуна. Нигде након оног пожара није извршена контрола. Много тога треба урадити да би се избегле последице по људе“, поручује наш саговорник.

Забринут је и Радомир Лазовић из покрета Не давимо Београд.

„Опасност од пожара на депонији у Винчи је увек присутна јер се отпад не одлаже на адекватан начин. Али оно што нас је стварно шокирало када смо имали онај заиста велики проблем пре месец дана је чињеница да нико из градске власти није ни реч рекао о томе док на мрежама грађани нису сами почели да објављују фотографије и шаљу упозорења. Подсећам вас да је цео град био сатима у диму пре него што се огласио Горан Весић признавши да је депонија у пламену. Такође, важно је да се сетимо да је лагао о озбиљности ситуације, да је лагао да је пожар угађен иако је он још данина наставио да трује грађане Београда“, каже Радомир Лазовић из Недавимо Београд.

Он истиче и да спалионица која се гради на депонији у Винчи није решење проблема, већ његово усложњавање и продубљивање.

„Уместо да се трудимо да што више отпада рециклажом вратимо у употребу, ми ћемо то спаљивати и тиме направити један ланац штете. Тај ланац почиње са додатним загађењем, јер се емисија диоксина и фурана из спалионице неће ни мерити. Затим се наставља са губитком посла за најугроженију категорију становништва нашег града, сакупљаче секундарних сировина. На крају, а ни мало најмање важно, ту је невероватно неповољан финансијски део посла. Наиме, грађани ће годишње у овај пројекат сливати 40 милиона евра. За тридесет година, колико уговор траје, то је око милијарду и двеста милиона евра“, констатује Лазовић.