Прочитај ми чланак

Винча ће горети и троваће нас данима

0

Житељи Београда од суботе удишу штетан ваздух, а то ће потрајати данима, јер ће ватра тињати и само гашење пожара трајаће још сигурно шест-седам дана.

Да Винча наставља да трује сведоче и бројне жалбе читалаца који су нас затрпали мејловима у којима пишу да протекле ноћи нису могли да спавају од гушења и загађења. Највише притужби стигло је из Вождовца и Бањице.

„Заменик градоначелник Београда Горан Весић изјавио је да је пожар на депонији Винча заустављен и да је тренутно у току догашивање. Он је истакао и да ће оно трајати бар шест-седам дана, и да се очекује да ће стара депонија Винча до краја године коначно бити затворена.

„Потписали смо пре неколико година уговор о јавно-приватном партнерству са две велике светске компаније, једном из Француске и једном из Јапана. Оне су већ направиле нову санитарну депонију по свим светским стандардима. Очекујем да ће до краја године потпуно затворити стару депонију“ рекао је Весић за телевизију Јуроњуз Србија.

„Он се осврнуо и на пожар који је током викенда букнуо, рекавши да се сличне ватрене стихије дешавају на свакој депонији у свету због присуства органских материја и гаса метана.

Подсетимо, велики део Београда током викенда био је прекривен димом, а многи грађани су се жалили се на смрад. Убрзо је установљено да је разлог дима пожар на депонији у Винчи, а подсетимо, ово није први пут да се дешава да се запали ђубре које је на њој одложено.

„Управо због тога, грађани су већ данима изложени диму, који је изузетно штетан по здравље.

Подсетимо, професорка интерне медицине и пулмологије др Драгана Јовановић, раније је за наш лист истакла да је реч о изузетно опасним гасовима. Она је истакла да је неконтролисано сагоревање отпада посебно опасно, јер се не може предвидети тачно шта се све може ослободити из широког дијапазона хиљаде токсичних једињења, а екстремно токсичан и канцерогени агенс уласком у атмосферу представља ризик не само за оне који раде на депонији него и за становништво у ближој и донекле даљој околини.