Прочитај ми чланак

Видео надзор на стадионима „креће у лов“ – на изгреднике или скандирање Вучићу?

0

На састанку министра унутрашњих послова Александра Вулина и директора такмичења "Суперлиге" Александра Пивића договорено је да се постојећи систем видео надзора на стадионима употреби како би се утврдило ко чини изгреде, а повод за то је, како се наводи, недавни прекид утакмице у Новом Пазару. Део јавности ипак сумња да се заправо ради о поруци - посматрамо вас, упућеној онима који скандирају председнику.

Министарство унутрашњих послова и Фудбалски савез Србије требало би ускоро да заиграју заједно. Након недавног састанка министра унутрашњих послова и директора „Суперлиге“, одлучено је да се камере на стадионима искористе за идентификацију и санкционисање изгредника, пише Н1.

– Нема колективне одговорности, од сада ћемо прецизно издвајати појединце и нећемо дозволити да се сакривају иза клубова или навијачких група. Свако одговара за своје поступке – поручио је министар унутрашњих послова Александра Вулин.

Правила морају да буду једнака за све и не могу једне песме и увреде да буду разлог за прекид утакмица, а друге да се игноришу, поручује министар и алудира на националистичке испаде у Новом Пазару.

Интересантно је да ова иницијатива долази након што се у последње време на трибинама поново интензивирало погрдно скандирање против председника Александра Вучића, као на стадиону Партизана крајем јула.

Тада је, како се види на снимцима са друштвених мрежа, група хулигана прескочила ограде како би се обрачунала са онима који узвикују против Вучића, а полиција их у томе није спречила.

Уредник „NewsMax Adria“ Слободан Герогиев поздравља идеју да се уз помоћ камера хватају изгредници, али подсећа да је Закон о спречавању насиља на спортским приредбама ове године „прославио пунолетство“ без скоро икаквих резултата, јер, како оцењује, нема жеље надлежних да се нешто промени.

– Не ради ова власт на смиривању, него ради на томе да она успостави контролу. Дакле, мисле да тамо немају контролу и сада је ово начин, као сада ћемо ми да контролишемо, ставићемо камере, па ћемо ваљда да објављујемо у таблоидима, као, ево видели смо Младена, он је викао те скаредне ствари о председнику Србије или не знам шта и мислим да ће то послужити томе – рекао је Георгиев.

Председник Синдиката професионалних фудбалера Мирко Поледица сматра да је ово заправо школски пример мешања политике и спорта.

– Ово је само један покушај да се пошаље једна порука јавности, да се застраше, како ова владајућа коалиција не би трпела политичке притиске. Апсолутно немам никаквог поверења у овај систем и читава правна процедура биће спроведена само против лица која су јавно против овог система – додаје Поледица.

Да надлежни желе да заиста предузму нешто, могли су то да ураде на утакмици Црвене звезде, када је на националној основи вређан играч Милана Златан Ибрахимовић, сматра Поледица.

– Они то нису тада урадили зато што су то чинили људи који су блиски владајућој странци, иако се зна ко су те особе – каже Поледица.

Председник синдиката напомиње – овакав уплив политике у спорт је строго забрањен прописима ФИФА и УЕФА. Не очекује одмах њихове реакције, али, ако их буде, биће прво у виду опомене, а могуће су и санкције које би биле погубне за домаћи фудбал.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!