• Почетна
  • ДРУШТВО
  • „Видећеш ти ко сам ја“: Директорка „Лазе“ терорише запослене и пацијенте
Прочитај ми чланак

„Видећеш ти ко сам ја“: Директорка „Лазе“ терорише запослене и пацијенте

0

Директорка ми је претила прстом пред лицем и викала: "Видећеш ти ко сам ја!‘, након што сам је тужио за лажи и мобинг, а живот ми је претворила у пакао, прича Добрица Голубовић, који 42 године ради у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, а који је јуче присуствовао штрајку запослених, који од директорке, др Иване Сташевић Карличић, траже само једно – неопозиву оставку.

„Да Лаза поново буде душевна оаза“, гласио је један од транспарената који су носили запослени, који су се испред зграде ове болнице, јуче, нешто пре 15 сати, окупили како би изразили своје незадовољство и револт према директорки, пред којом иначе ћуте, а од које, како кажу, већ пет година трпе мобинг, вербално насиље, увреде, бесмислене премештаје, непотизам, укидање неопходних одељења, недолично опхођење, што је више од 60 њих већ довело до отказа.

„У ‚Лази‘ као медицински техничар радим 42 године, а оно што сам у последњих пет доживео од директорке Сташевић Карличић, непријатељу не бих пожелео. Она ме је свакодневно малтретирала на све могуће начине док се нисам побунио и затражио своја права. Е, онда ми је са осмехом уручила отказ, после чега сам је тужио. Наравно, добио сам пресуду, јер све што је причала пред судом биле су лажи и манипулације, а истина је победила. Вратио сам се на посао, који је од тада као казна“, прича Голубовић, како је кренуло мучење.

На самом почетку пандемије, директорка Сташевић Карличић је, њега, човека од 61. годину, послала у ковид болницу на ноћна дежурства.

Фото: Јутјуб/принтскрин

 

„Као да је хтела да оболим, можда и да умрем. Имао сам 61 годину, а она ме је послала у ковид болницу у Арени, да дежурам ноћу, 14 смена без паузе, уопште не знам како сам то преживео. У то време кризни штаб је апеловао на директоре клиника да не шаљу у ковид болнице своје најстарије раднике, а она је учинила баш то. После осме узастопне смене, био сам живи леш. Позвао сам главну сестру и рекао јој да не могу више да издржим, да ми није добро. Рекла је да ће позвати директорку да пита може ли да ме пребаци у дневну смену и врати из ковида. Одговор директорке који је уследио, био је, да ако не издржим 14 дана, бићу строго кажњен“, сећа се Голубовић, најтежих периода.

Ипак је Добрица успео да одради и издржи ове паклене смене, а када се вратио на клинику, сачекало га је ново, непријатно изненађење.

„Речено ми је да сам пребачен на женско одељење у Падинској скели. Иако сви у управи знају да живим близу болнице која је у граду, она ме је пребацила само да бих сатима морао да путујем свакога дана до посла и назад, а да на моје место доведе ‚своје‘ људе. После 42 године рада на пријему, она ме је, малтене пред пензију, пребацила у Падинску скелу на Интерно женско одељење, да после свих тих година учим нови посао. Ако то није иживљавање, не знам шта јесте. Радио сам тамо једва годину дана, под надзором главне сестре коју је директорка поставила и која је била задужена да ме надгледа и да се према мени опходи као према животињи“, са муком у гласу прича Голубовић.

Он се сећа да је са докторком Сташевић Карличић некада радио на пријему, а да она ни тада није била ништа другачија.

„Пре него што је постављена за директорку, радила је са нама на пријему, а и тада је била злобна, непријатна и неваспитана. Свађала се са пацијентима, вређала их, свашта им је говорила, претила им, а кад је постала директорка, почела је да прети и нама запосленима“, наглашава Голубовић.

Наиме, јучерашњем штрајку присуствовао је и доктор Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, који је за Нова.рс рекао да је докторка Сташевић Карличић моћна жена, која ће учинити све да остане на високом положају.

„Она и њен муж су политички активни, прво у СПС-у, а потом у СНС-у. Власница је четири дома за старе, а злоупотребљавала је свој положај у ‚Лази‘ за попуну места у овим приватним домовима. У свакој нормалној држави, где функционише судство, она би одавно била у судском процесу, ако не и осуђена за ово што ради, а не да буде вршилац дужности директора психијатријске установе. Она нема аргументе за одбрану, дала је једну изјаву поводом жалби запослених, а притом је са таквим задовољством и претећим гласом изговорила да радници неће смети да напуштају радна места и да штрајкују, иако је то законом дозвољено. Не знамо ми ни делић дешавања у овој установи јер инспекција не ради свој посао“, каже др Панић.

Запослени наводе да је једна колегиница добила опомену пред отказ чим су почели да шаљу дописе о протесту и штрајку.

„У тој опомени пише, између осталог, да она не сме да се обраћа медијима у наредних шест месеци. А тако је са свима нама, сви смо у сталном страху, јер то је начин да нас ућутка. Е па, доста смо ћутали“, каже за Нова.рс др Александра Ђерић, психијатар у овој болници.

Недавно смо на нашем порталу писали о условима у којима пацијенти проводе време у болници „Др Лаза Лазаревић“, када су лекари проговорили о несташици хране и грејања.

“Директорка од пре три године, из необјашњивих разлога, тражи све мање и мање порције за оболеле. То се на крају свело на доручак који се састоји од два парчета саламе и две коцке сира, са две танке кришке хлеба. Потом за ручак добију један тањир чорбе са врло мало меса, а за вечеру исто као и за доручак. Наша кухиња у Падинској скели шаље нам количину хране у зависности од потражње директорке. То је довело до тога да нам се пацијенти свакодневно жале да су гладни. Мршави су и неухрањени, али директорку то, очигледно, не занима”, прича докторка, психијатар у овој клиници, која је замолила да остане анонимна, а учествовала је у штрајку.

Такође су навели да је ситуација у болници у Падинској скели више него алармантна.

“Прошле зиме у Падинској скели није било грејања од 11 пре подне до пет сати поподне, ако је спољна температура била изнад пет степени. Пацијенти су се покривали са два ћебета, а ми лекари смо се смрзавали. Директорка је то врло добро знала, а ништа по том питању није урадила. Видећемо како ће бити ове зиме, плашим се можда и горе”, каже ова докторка.

Подсетимо, на жалбе и притужбе запослених, директорка Ивана Сташевић Карличић реаговала је једном, у дану после протеста упозорења, који је одржан 21. септембра, а њен коментар био је да је све што кажу запослени – неистина.

„Неистинити су наводи представника нерепрезентативног синдиката Уједињени Синдикат здравства Србије, Клинике Лаза Лазаревић у вези са мобингом, распоређивањем и кажњавањем запослених“, одговор је Управе ове установе.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!