ВЕТАР У ПЕТАК РАСТЕРУЈЕ МАГЛУ! Метеоролог открива какво нас време очекује…

0

Судећи према временској прогнози, сутра би могли да одахнемо јер се од средине дана очекује појава ветра која би у већини места у земљи могла да отера маглу, а самим тим и смањи ниво загађујућих цештица у ваздуху, кажу метеоролози.

Метеоролог у РХМЗС Недељко Тодоровић каже да се од сутра може очекивати боља ситуација што се временских прилика тиче и да ће од средине дана почети да дува југоисточни ветар, који ће се нарочито појачати у кошавском подручју.

То ће подићи маглу, а она би још могла да се задржи у делу Западне Војводине и котлинама на западу и југозападу Србије, каже он.

„У суботу ће такође бити мање магле осим у котлинама, али ће бити облачно време и могло би да буде и краткотрајних снежних падавина, као и ветра“, каже Тодоровић.

Наводи да загађења ваздуха има током целе године, али је преко зиме интензивније, нарочито због индивидуалних ложишта.

„Временске прилике пресудне су за задржавање честица нарочито у условима када нема ветра, као сада и када је висок важдушни притисак. То је уобичајена ситуација и у таквим приликама магла се задржава, као и ниво загађућићих цештица нарочито у урбаним срединама“, објашњава метеоролог.

Време до краја јануара

Говорећи о времену до краја месеца, Тодоровић каже да нема наговештаја да би до краја јануара могло да буде озбиљнијих падавина, и биће углавном суво време.

Наредне седмице очекује нас облачно време, а у неким деловима земље могуће су и слабе падавине.

Око 24. и 25. јануара би могло да буде понегде снега и кише, а задржаће се хладно време уз слаб јутарњи мраз и свежије ноћи.

Крајем месеца се може очекивати мало топлије време, а у котлинама се може очекивати појава магле и свежије време.

Што се тиче загађења, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић рекао је за Тањуг да је на јучерашњем састанку у Влади Србије постигнут консензуз о томе да аерозагађење убудуће буде третирано на највишем нивоу и да ће бити укључени сви важни ресори-грађевина, саобраћај, енергетика, здравство, пољопривреда…

Истиче да је договорено да ће се системски и стратешки улагати у дуготрајне мере које дају резултате, односно да ће грађанима субвенцијама бити омогућено да пређу на систем гасификације чиме би се трајније решио проблем загађења у градовима попут Ужица и Косјерића који традиционално имају лош квалитет ваздуха.

Истовремено ће се радити и на краткотрајним мерама- биће подстицана модерниазација саобраћаја односно стимулисана куповина возила која мање загађују животну средину.

У Србији су највећи извор загађења индивидуална ложиста, односно производња енергије у термонергетским постројењима и сабраћај нарочито у великим градовима.

У Србији се више од 60 одсто домаћинстава греје преко индувудуалних ложишта, која су међу главним загађивачима и то ће такође, бити у фокусу радне групе и стратегије како би се променила ситуација наредних година, наводи.

Настојаћемо да буду енергетски ефикасна и да се прикључе на систем гасификације, рекао је Радовић.

Што се тиче саобраћаја, према подацима те агенције, он има утицај од 6 до 10 одсто укупном загађењу јер како је обаснио, ситуација није иста у великим градовима, и на пример, планинским местима.

„Тај податак се односи на целу земљу јер је загађење због саобраћаја знатно веће у Београду, а свакако да ситуација није иста у на пример Улици Кнеза Милоша и врху Копаоника“, каже Радовић.

Лекари саветују да се излазак напоље, нарочито деце у раним јутарњим сатима, у време саобраћајног шпица смањи на минимум будући да је концентрација загађујућих материја тада уједно и највећа.

Доктор Бранимир Несторовић: Носите вунени шал

Дечији пулмолог и алерголог, начелник пулмологије у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој, проф. Бранимир Несторовић истиче да издувни гасови продиру свуда и да их је тешко избећи, али би требало редуковати изласке напоље поготово сада током зимских дана, ујутру, када је највише аутомобила на улицама.

Др Несторовић даје једноставан савет као заштиту-ношење вуненог шала.

„Маске и филтери нису показале значајнију ефикасност, а вунени шалови апсорбују велике количине влаге и када се дише прави се слој воде и она много ефикасније филтрира димове и честице“, рекао је Нестровић.

Такође саветује прање лица и руку по уласку у кућу, као и да се избегавање проветравање куће у ранијим јутарњим и вечерњим сатима.

„Грађани би требало да разумеју да нећемо умрети због загађења, проблем нису ових неколико дана, аерозагађење је незгодно на дуже стазе, односно ако је много дана у току године присутно и онда је ефекат веома лош“, рекао је Несторовић за Тањуг.

Такође каже да не може да тврди да је услед аерозагађења у чекаоницама више деце ових дана, јер је у овом периоду године иначе више респираторних инфекција.

Сви који имају респираторне проблеме, астму или сличне хроничне болести треба редовно да узимају прописану терапију и да воде рачуна о томе да у исхрани буде заступљено што више воћа и поврћа.

„Воће и поврће су најбоља антизапаљенска терапија, а свима који имају прилику такође саветујем да на неколико дана или бар за викенд оду са децом на неку од планина или село док се загађење не смањи“, каже професор Несторовић.

Начелник педијатрије на ВМА, пулмолог др Љиљана Лисов Газивода такође саветује да родитељи избегавају да изводе децу напоље посебно у периодима дана када су концентрације загађујућих материја највеће. Такође истиче да ни у предшколским установама васпитачи не би требало да их изводе напоље када су временски услови овакви.

Како наводи, чекаоница у дечјем диспанзеру на ВМА је пуна и свакондвено има деце код које су „прорадили“ респираторни проблеми, а која иначе пате од астме или сличних респираторних хроничних болести.

Др Газивода саветује узимање редовне терапије и јављање лекару уколико дође до погоршања здравственог стања.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!