Веш не сме, али буре са купусом – може: Нови правилник о кућном реду…

0

Надлежност и контрола су однедавно прешле у руке општинских инспекција

НА терасама, лођама и балконима некада је било забрањено држати ствари које нарушавају изглед зграда. Међутим, ступањем на снагу нове одлуке о општим правилима кућног реда у септембру прошле године, ова област није посебно регулисана.

Тачније, у одлукама нигде није назначено да се стари намештај, канте за отпад и каце са зимницом не смеју држати на терасама. Прецизирано је само да се на балконима не сме држати огрев, већ само у подрумским просторијама. У стамбеним јединицама које не поседују подрум, станари огрев могу остављати искључиво на местима која одреди скупштина стамбене заједнице.

Иако су комунални милиционари пре ступања нове одлуке контролисали престоничке балконе, надлежност је сада прешла у руке општинских инспекција.

– Надзор над спровођењем ове одлуке раније је био наша регулисана предметна обавеза, и то су спроводиле организационе јединице управе надлежне за послове комуналне инспекције – објашњавају надлежни у Секретаријату за послове комуналне милиције. – Наведена одлука престала је да важи од усвајања новог правилника о новом кућном реду.

Према Одлуци о општим правилима кућног реда, а по пријави професионалног управника, за контролу су надлежни општински инспектори.

Комунални милиционари су по Одлуци о комуналном реду и даље задужени за контролисање тога да се веш и постељина не шире и не суше на спољним деловима зграде који су окренути према улици. Према овој одлуци, они су задужени и за то да се спољни делови зграде морају држати у уредном стању, што подразумева да нису оштећени, запрљани, исписани, исцртани и излепљени плакатима.

Нови правлник о кућном реду прописује да је и даље забрањено кроз прозоре, врата, балконе и лође бацати било какве предмете, смеће, остатке хране, просипати воду, истресати постељину, столњаке, крпе и бацати друге сличне предмете. Они који се оглуше о ову одредбу платиће казну од 5.000 динара. Наводи се и да станарима у подруму није дозвољено држање запаљивих материјала и течности. Као и да прозори на подрумским просторијама морају имати решетку или густу жичану мрежу.

КАЗНА ЗА ПРЕКРШАЈ 2.500 ДИНАРА

ПРЕМА одлуци о комуналном реду, казна за ширење веша на тераси износи 2.500 динара, а налаже је општинска комунална инспекција. Комунална милиција тако штити одредбе новог правилника о становању у престоничким зградама. До средине фебруара 1.223 пута комунална милиција је изашла на терен по пријави комшија за ремећење кућног реда. Станари су се највише жалили због буке коју су производили грађевински радови у стану, а најбучнији су били Звездарци, док су се најмање жалили Земунци.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!