Прочитај ми чланак

Веома загађен ваздух у целој Србији

0

Данас је ваздух на подручју готово целе Србије прекомерно загађен. „Опасан“ ваздух тренутно је на подручју Лазаревца, а ништа боља ситуација, како потврђује и државни мониторинг загађености ваздуха, није ни у Ваљеву и Новом Пазару.

Наиме, како показују подаци сјата AirVisual, индекс квалитета ваздуха на подручју Лазаревца тренутно је 302, што ваздух у овој београдској општини по категоризацији чини „опасним“! „Веома нездрав“ је категорија ваздуха којег тренутно удишу Ваљевци, због индекса квалитета од 256, док АирВисуал „нездрав“ ваздух бележи код преосталих седам места на листи десет подручја са најзагађенијим ваздухом овог преподнева: Ниш, Нови Сад, Овча, Чачак, Савски венац, Обреновац, Вождовац и Земун, сви са индексом квалитета ваздуха између 189 и 177.


Апликација xEco, која показује средње вредности загађења ваздуха и категорише их у складу са нормативима ЕУ, показује да је ваздух „изузетно лош“ на подручју Ваљева, Лазаревца и Новог Пазара, док је у категорији „веома лош“ још 13 градова и општина.

Како показује xEco, средње граничне вредности ПМ2,5 честица у последња 24 сата у Србији највише су у Лазаревцу, Ваљеву, Новом Пазару и Ужицу у распону од 113 до 95 микрограма по кубном метру.