Прочитај ми чланак

Велико откриће у Србији: Пронађена тријумфална капија у Виминацијуму

0

Анализа материјала указује на то да је виминацијумска тријумфална капија изграђена крајем 2. века или најкасније у првој деценији 3. века нове ере

Истраживачка екипа која ради на анализи археолошког локалитета Виминацијум пронашла је остатке тријумфалне капије, која се сматра једним од заштитних знакова архитектонског наслеђа римске цивилизације.

Истраживачки тим, који чине др Саша Реџић, др Илија Данковић, др Младен Јовичић, др Ангелина Раичковић, као и студенти Кристина Живковић и Петар Којадиновић, пронашли су остатке тријумфалне капије на главној виминацијумској улици, односно децуманусу, потврђено је за Танјуг.

Славолуци или тријумфалне капије су настали у доба римске републике са циљем да се прослави победа и доношење плена великих војсковођа, а реч је о слободностојећим грађевинама, било да се ради о једноставном луку који премошћује улицу, рашчлањеном типу са три пролаза или са једним пролазом у форми тетрапилона, какав је пронађен у Виминацијуму.

Анализа материјала указује на то да је виминацијумска тријумфална капија изграђена крајем 2. века или најкасније у првој деценији 3. века нове ере, а на основу очуваних уклесаних слова са текстом CAES/ANTO истраживачи су установили да је капија изграђена у част римског императора Каракале, који је у Виминацијуму означен за цезара, односно будућег императора.

Император Каракала је познат и по чувеном Каракалином едикту (Constitutio Antoniniana de Civitate) из 212. године, према којем су сви слободни становници Римског царства добили римска грађанска права.

Виминацијумска тријумфална капија била је у форми тетрапилона са једним пролазом и пољем за натпис изнад лучног дела, висока нешто више од 10 и шира нешто више од шест метара, по чему веома личи на римску капију „Арцо дел Гави“ у Верони.