Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА СРАМОТА Народна патрола на Калемегдану открила запањујуће ствари (ВИДЕО)

0

На Калемегдану, током обиласка Дорћола, Народна патрола састављена од грађана Београда који на позиве суграђана обилазе локације за које се сумња да су стециште илегалних миграната без икаквих путних исправа и личних докумената, затекла је уз импровизоване кухиња и спаваонице, веома вредно археолошко благо - материјалне, животињске и људске остатке из српске историје, који се чувају на катастрофалан начин.

У једном од лагуна, припадници патроле су пронашли обијене просторије (00:05:00) у којима се налазе изузетно значајни археолошки артефакти из Царичиног града, заједно са костима. Поменути материјал се чува у старим кутијама, у просторији где нема струје и где се налази разбацано ђубре са разним фармацеутским материјалом. Са остацима керамике налазе се можда и кости наших предака, који на тој локацији заједнички труну.

Колико су значајни ови остаци, говори податак да Царичин град, Јустинијана Прима (lat. Iustiniana Prima), представља археолошки локалитет из 6. века и налази се на 7 км од Лебана, а 30 км од Лесковца. Царичин град је један од највећих и најзначајнијих византијских градова у унутрашњости Балкана. Подигао га је један од највећих византијских царева Јустинијан Први (527—565) са престолом у Константинопољу, у знак захвалности своме родном крају. Дакле, ископане људске кости из тог периода, после ДНК анализе, могу да укажу и на порекло становника балканских градова у раном Средњем веку.

Да, ситуација буде још поразнија, осим што су обијене просторије, у којима се чува овај невероватно вредан археолошки материјал, оне се налазе на само на неколико метара од стецишта илегалних емиграната и њихових импровизованих кухиња и спаваоница.