Прочитај ми чланак

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧЕ:Можете да платите мању казну за прекршај, ако испуните један услов

0

То предвиђа Закон о прекршајима, у који је још пре скоро седам година уведена институција Споразума о признању прекршаја

Многи возачи у Србији, који због саобраћајних прекршаја добију судске позиве, ни не знају да имају могућност да свој проблем реше у полицији и да, на крају, добију блажу казну од законом предвиђене.

То предвиђа Закон о прекршајима, у који је још пре скоро седам година уведена институција Споразума о признању прекршаја. Такву могућност већ годинама уназад користе само они који за њу знају, док већина дозволи себи да привремено остане без возачке дозволе немајући појма да је та мера могла да се избегне, пише Телеграф.

Овај споразум склапа окривљени са подносиоцем захтева за покретање прекршајног поступка, у овом случају возач са полицијом, а суштина је у томе да окривљени потпише признање саобраћајног прекршаја, због којег је против њега покренут поступак пред надлежним судом.

Захваљујући томе, нема непотребног гомилања судских трошкова и одуговлачења тог поступка, а заузврат, окривљеном се опрашта или ублажава заштитна мера забране управљања возилом на одређено време. Значи, новчана казна и евентуални казнени поени остају, али се забрана најчешће не изриче. Када потписано признање стигне код надлежног судије, он донеси пресуду којом само потврђује договорену казну.

Право на споразум има сваки возач који у претходна 24 месеца није више од једном правоснажно осуђен за прекршај из области безбедности саобраћаја на путевима, за који је законом предвиђено обавезно изрицање шест или више казнених поена. Полиција не прихвата споразум са окривљеним за насилничку вожњу, затим са малолетником или особом која је у моменту прекршаја била малолетна, као ни са возачем који је у претходне четири године изазвао тежу саобраћајну незгоду у којој је угрожен нечији живот или имовина већег обима, или у којој је неко био повређен, а тај одговорни возач му није указао помоћ.

Процедура за признање прекршаја

Кад добијете судски позив због неког саобраћајног прекршаја, одмах га однесите у полицијску станицу у којој се у вашем граду закључују споразуми (у Београду је то полицијска испостава у Раковици у улици Краљице Јелене бр. 9). Ако имате право на споразум, тамо све завршавате на једном месту, без обзира на то где сте прекршај направили.

Чим потпишете признање, добијате свој примерак и све је готово. Не морате ни код судије јер ће МУП службеним путем обавестити суд и доставити им споразум, на основу којег судија доноси пресуду и шаље вам је на кућну адресу. Договорени износ казне дужни сте да платите у року од 15 дана од дана пријема пресуде.

Полиција ће вам рећи колика ће тачно бити казна уз споразум о признању и да ли ће вам забрана управљања бити опроштена или само ублажена. На пример, прошли сте кроз црвено светло на семафору за шта иначе следује од 20.000 до 40.000 динара, шест казнених поена и три месеца забране управљања. Ако склопите споразум, платићете 20.000 и добити шест поена и забрану од само 30 дана.