Прочитај ми чланак

Важно упозорење РХМЗ за наредне дане од којег ником неће бити добро

0

У наредних седам дана очекују се нагле промене и смене топлог и хладног времена уз повремене падавине.

У Београду је пао први снег ове зиме, а по последњем саопштењу РХМЗ у току поподнева се у централној, југозападној и јужној Србији очекује облачно време местимично са слабим снегом. Међутим, није то она лепа и бела зима коју смо чекали, следи још неколико преокрета који би могли прилично да заболе метеоропате, а скијаше да излуде у ишчекивању правог старта скијашке сезоне, кад је већ покварен протекли викенд на Копаонику.

Како је најављено, у наредних седам дана очекују се нагле промене и смене топлог и хладног времена уз повремене падавине.

Након разведравања данас после подне и увече, сутра (13.12.) ће у већини крајева Србије бити претежно сунчано, а само на југу умерено облачно и хладно уз слаб и умерен јутарњи мраз (од -8 до 0 °C) и локално маглу. Дневна температура од 0 до 6 °C.

Ипак, за среду је издато упозорење за подручје источне Србије где се у току дана очекују мешовите падавине – ледена киша и снег.

На северу Србије претежно облачно и углавном суво, а падавине се очекују у крајевима јужно од Саве и Дунава (од 10 до 20 мм за 24 х). У већини нижих предела услед пораста температуре очекује се да снег пређе у кишу, док ће у источној Србији падати ледена киша и снег уз интензивирање падавина касније после подне, увече и у току ноћи када ће доћи до стварања снежног покривача висине од 5 до 15 цм. У кошавском подручју дуваће умерен и јак, на југу Баната олујни југоисточни ветар.

У четвртак (15.12.) мало до умерено облачно, топлије и суво уз краткотрајно слабљење ветра. У петак (16.12.) осетно топлије са максималним температурама од 6 °C у Тимочкој Крајини до 18 °C у западној Србији и поново ветровито – киша и пљускови се прво очекују у Војводини, а после подне уз променљиву облачност локално и у осталим крајевима. У току ноћи (16/17.12.) на северозападу, а у суботу (17.12.) и у осталим крајевима захлађење уз јак северни ветар и краткотрајни прелазак кише у снег.

У недељу (18.12.) суво и хладно са јутарњим мразем, а почетком наредне седмице (19 – 20.12.) поново топлије, наведено је у метеоролошкој најави на сајту РХМЗ.