Важан савет лекара: Још један начин преношења вируса корона о ком мало знамо

0

Ако из било којег разлога морате додирнути очи, нпр. да бисте аплицирали капи или маст, добро оперите руке сапуном и водом

Када пацијент оболео од корона вируса кашље, кије или говори, капљице пљувачке или секрета могу да доспеју до лица друге особе, што значи да се инфекција може пренети путем уста, носа или очију.

Пресс-служба Департамента здравоохранения города Москвы

Пацијенти са Цовид-19 вирусом такође могу да пренесу болест преко својих суза. Додир суза или повшине на којој су се задржале сузе заражене особе представљају још један потенцијалан ризик од заразе корона вирусом, пише Лифо.гр портал.

Такође се можете заразити ако додирнете предмет на коме је вирус, попут стола или кваке на вратима, а затим пипнете своје очи или уста.

Како да се заштитите?

– Важно је имати на уму да, иако постоји велика паника због све већег ширења корона вируса, мере предострожности би могле у великој мери да смање ризик од инфекције. Зато обавезно сваког дана често и веома детаљно оперете руке, одржавајте хигијену сочива и избегавајте додиривање или трљање носа, уста и нарочито очију – саветује офталмолог Сонал Тули, портпарол Америчке академије за офталмологију.

Ако носите контактна сочива, одложите их на неко време и радије се определите за наочаре. Особе које употребљавају сочива додирују очи више од просечне особе. Чешц́е носите наочари, посебно ако имате навику да често додирујете очи док носите сочива.На овај начин можете да смањите иритацију и да се одвикнете од спонтаног пипања или трљања очију.

Контактна сочива или сунчане наочари могу да заштитите ваше очи од инфекције путем капљица (секрета из носа или пљувачке) особе која је оболела од Цовид-19 вируса, али не пружају 100 одсто одбрану од инфекције. Разлог је зато што вирус чак може да дође у контакт са вашим очима уколико доспе на сам оквир наочара.

Дакле, нема места паници. Стручњаци напомињу да избегавате да трљате очи. Уколико пак не можете да се отарасите те навике, или често намештате наочари да стабилно стоје на носу, уместо голих прстију употребите марамицу.

Ако из било којег разлога морате додирнути очи, нпр. да бисте аплицирали капи или маст, добро оперите руке сапуном и водом.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!