Прочитај ми чланак

Ванредна ситуација у пет општина Србије због снега: Евакуисано 30 особа…

0

Због снега од недеље ванредна ситуација је у Ивањици, Бабушници, Новој Вароши, деловима Врања, а од јутрос и у Црној Трави. Путеви првог и другог приоритета проходни. На појединим путевима има до 10 центиметара снега и непроходне су четири деонице путева. За два дана евакуисано 30 особа, спасено 17.

Снег који је претходна два дана падао у деловима Србије направио је проблеме мештанима појединих села која су без струје, а посла је било и за спасиоце који су у недељу из завејаног аутобуса на путном правцу Врање – Крива Феја, код Соколовца, евакуисали грађане.

08:40 

Ванредна ситуација и у Црној Трави, све махале завејане

И на територији целе општине Црна Трава проглашена је ванредна ситуација, јавља дописник РТС-а.
Снежни прекривач достигао је висину између 80 центиметара и једног метра, са сметовима који прелазе један метар.

„Све махале су потпуно завејане, ниједан пут није проходан. Немамо ни довољно механизације“, рекао је командант Штаба за ванредне ситуације Славољуб Благојевић.

Без струје је 200 становника у две месне заједнице, а школе у појединим месним заједницама неће радити.

„У самој Црној Трави је редовно, проблем су месне заједнице, а већина становника живи у месним заједницама. Одсечено је 600 становника. Требаће нам најмање десетак дана да се дође до свих“, рекао је Благојевић.

Што се тиче других општина у Јабланичком крају, снега има и у општини Власотинце, као и у брдско-планинском делу ка Црној Трави где има села без електричне енергије. Проблем је направио мокар и тежак снег који је оборио велики број стабала и оштетио далеководе.

08:39

Проблеми са струјом

Миленковић је напоменуо да грађани на територији Новог Пазара, Пријепоља, Сјенице, Прибоја, Ивањице, Сврљига, Књажевца, Власотинца и Бабушнице, имају проблема са струјом због снега, али да екипе раде на отклањању кварова.

Позвао је, такође, да грађане да провере проходност путних праваца и да се не ослањају на апликације, које воде ка одређеним локацијама. „И због мање количине снега, људи могу да остану завејани“, упозорава Миленковић.

Данашња температура биће виша од јучерашње и износиће од 4 до 11 степени, а после подне и крајем дана може се очекивати снег у брдско-планинским деловима.

Због најављених ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима постоји могућност појаве местимичне поледице, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима.

08:39

Евакуисано 30 особа, спасено њих 17

Помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Милош Миленковић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио је да и даље има мањих потешкоћа у саобраћају у општинама Сјеница, Тутин и Бабушница, где екипе раде на прочишћавању путних праваца.

„Смирује се ситуација, али смо и даље у пуној приправности и спремни да реагујемо“, рекао је Миленковић, истичући да су током претходна два дана имали укупно 31 интервенцију на територији целе земље, као и да је евакуисано 30 и спасено 17 особа.

08:38 

Путеви првог и другог приоритета проходни, на појединим деоницама 10цм снега

Овог јутра путеви првог и другог приоритета су проходни, мада на појединим деоницама има снега до 10 центиметара.

ЈП „Путеви Србије“ саопштили су да су непроходни путеви трећег приоритета Предејане – Црна Трава, Куманица – Преко Брдо – Дуга Пољана, Одвраћеница – Преко Брдо и Рашка – Кути – Одвраћеница.
Прилази зимским туристичким центрима су проходни.

ЈП „Путеви Србије“саветује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, да возе заиста опрезно и пажљиво.

08:37 

Најхладнија Сјеница са минус 11, најтоплија Куршумлија са 3 степена Целзијуса

У Србији је јутрос у 6 сати најхладније било у Сјеници, где је измерено минус 11 степени Целзијуса.
На Копаонику је било минус 10, на Златибору минус 7, а на Црном Врху и у Врању минус 6 степени.
Најтоплија је Куршумлија, где је температура 3 степена.

У Београду је у 6 сати измерено нула степени.