Ванредна емисија: Патријарх благословио – велики скуп подршке браћи и Цркви у ЦГ

0

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, био је Немања Вучковић, председник „Студентског клуба” са Правног факултет и један од организатора студентског иницијативе којом се даје подршка српском и православном народу у Црној Гори у његовој борби за очување православних храмова уи светиња.

Тема емисије је била најава предстојечег свенародног протеста, који се у петак 17 јануара одржава на платоу испред Цркве Светог Марка као подршка српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори, због прогона који над њима врши режим Мила Ђукановића.

Немања Вучковић је у емисији најавио миран протест који ће се одржати 17.јануара у 18 часова на платоу испред цркве Светог Марка.

Скуп је је добио и званично подршку и благослов од Патријарха Српске Православне Цркве, Његове Светости Иринеја.

На протесту ће, како је рекао Вучковић, бити захтевано од српских власти да учине следеће ствари:

1. Да Република Србија иницира расправу о спорном закону о “слободи вероисповести” и положају Срба и Српске православне цркве у Црној Гори пред Саветом безбедности Уједињених нација и Саветом Европе;

2. Да се актуелни амбасадор Црне Горе у Србији, Тарзан Милошевић, прогласи персоном нон грата и да се односи две државе сведу на конзуларни ниво;

3. да се дипломатама Црне Горе откаже гостопримство и смештај у амбасадама Републике Србије у свету(њих око 40) и ускрате српски ресурси, јер само сазнање да они користе наше амбасаде, а активно делују против српског народа и Српске православне цркве је забрињавајуће.

Захтеви су, додаје студентски вођа, пре пар дана предати и Предсенику Србије, Александру Вучићу, и министру спољних послова, Ивици Дачићу, а на скупу у петак ће присутнима бити саопшено како су они одговорили на те оправдене захтеве.

Сви на протест подршке српском народу у Црној Гори и Српској православној цркви, који се одржава 17. јануара у 18 часова код цркве Светог Марка.

Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је главни уредник „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић.