ВАКЦИНАЦИЈА ДИВЉИХ ЖИВОТИЊА ИЗ ВАЗДУХА: Спремно 450.000 доза против беснила

0

Са борског аеродрома данас су кренуле прве летелице у оквиру кампање која подразумева оралну вакцинацију против беснила дивљих животиња која се организује на територији Србије.

Укупно ће се из 11 летелица типа „пајпер“ и „цесна“ које полећу са борског аеродрома до недеље, бацати мамци у којима су ампуле са вакцинама против беснила дивљих животиња, на територију источне, јужне и дела централне Србије. Очекује се да из 11 летелица буде бачено око 450.000 доза, а реч је о чешким вакцинама.

© Pixabay

Треба напоменути да је доказано да је то до сада најбоља метода вакцинисања дивљих животиња и да је безбедно по становништво. Одавде ће се покривати територија југоисточне Србије, граница Румунија-Бугарска, до територије Космета и централне Србије.

– Ових дана интензивно разговарамо са представницима Министарства саобраћаја и инфраструктуре, с обзиром да нам је стигао допис са захтевом да борски аеродром пренесемо на управљање Републици Србији што је добро за нас и један од најбољих начина да се овај аеродром стави у функцију. У наредном периоду ћемо кроз одлуке Скупштине града вероватно донети ту одлуку како би се аеродром брже и боље развијао, јер сигуран сам да ће под крилима Аеродрома Србије, Аеродром Бор, попут других аеродрома, имати озбијну перспективу – казао је Александар Миликић, градоначелник града Бора.

Ампуле са вакцинама против беснила замаскиране су у такозване мамце који ће се бацати из авиона на подручјима у којима постоји ризик од ширења беснила. Србија је ову кампању покренула 2010. године и на основу прикупљених узорака прошле године није било забележених случајева појаве беснила.

У плану је да ова кампања траје око 15 летачких дана и на целу територију Србије биће бачено око милион и 671. 000 мамаца.

Мирис мамца привлачи дивље животиње а вакцина се активира кад животиња загризе мамац и пробуши ампулу.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!