Прочитај ми чланак

Завршен 21. протест: Опозиција најавила пут по Србији, следеће окупљање у Нишу

0

Данас је у Београду одржан 21. протест "Србија против насиља". Испред Скупштине постављена је бина за говорнике. Окупљенима су се обратили опозициони посланици Срђан Миливојевић из Демократске странке и Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка. Поред њих двојице, на протесту су говорили и Софија Мандић из ЦЕПРИС-а, студент Павле Цицварић и Јелена Михајловић из Пећинаца.

Траса шетње и ове недеље је била иста – Дечанском, Македонском и Светогорском улицом ишло се се до Таковске 10, где се налази седиште Радио-телевизије Србије (РТС).

Дејан Петар Златановић налазио се на лицу места – пренос дешавања можете пратити на Јутјуб каналу СРБИН.инфо:

Посланик Александар Јовановић Ћута рекао је за Н1 да не зна да ли ће се следеће седмице шетати у Београду.

„Наставићемо да шетамо, други градови су заслужили, треба да се чујемо и по другим градовима“, казао је он.

Следећи протест „Србија против насиља“ биће одржан у Нишу. Посланик Александар Јовановић Ћута рекао је да протест „Србија против насиља“ креће на пут.

Протести „Србија против насиља“ почели су након два масовна убиства 3. маја у београдској Основној школи „Владислав Рибникар“ и 4. маја у селима у околини Младеновца и Смедерева.

Захтеви протеста су смена руководства РТС-а, Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), као и министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александра Вулина.

Тражи се и одузимање националних фреквенција телевизијама Пинк и Хепи, као и гашење медија који промовишу насиље.

Од када се протести завршавају испред РТС-а, додати су и посебни захтеви, где се од јавног медијског сервиса, између осталог, тражи објективно извештавање и равномерна заступљеност представника власти и опозиције у односу на број посланика у Скупштини Србије.

Протесте „Србија против насиља“ технички организују посланичке групе Правац Европа, Демократска странка, Морамо-Заједно, Зелено-леви клуб и Народни покрет Србије-Еколошки устанак-Ново лице Србије.

Подсетимо, те странке потписале су ове недеље споразум под називом „Договор за победу“ у Скупштини Србије.

Овај документ има 10 тачака, а између осталог предвиђа контролу изборног процеса, заједничку кампању за излазак на изборе, формирање једне заједничке или више идеолошки сродних изборних листа у зависности „од очекиваног најбољег резултата за победу на предстојећим изборима“…