УЗИМАЈУ ВАМ 6.000 динара, а овај документ је заправо бесплатан!

0

Лист непокретности који је неопходан документ при куповини или продаји стана, а који је могуће добити електронски и бесплатно, постао је очигледно уносан бизнис.

Све већи број агенција за некретнине наплаћује га клијентима и до 50 евра, а под изговором да је реч о кључном документу у поступку на који се у катастру чека неколико дана.

„Кад купујете или продајете стан за неколико десетина хиљада евра онда и лако паднете на додатни трошак од 50 евра и бежите од сваког новог чекања у реду. То су очигледно почеле да користе многе агенције које у последње време све чешће обмањују грађане са причом да се на лист непокретности чека јако дуго и да ће им они то средити уз надокнаду. Истовремено прећуткују да је тај исти документ могуће добити електронски „, каже наш саговорник и додаје да су многе агенције у том смислу често повезане с нотарима“, прича извор листа упућен у ову проблематику.

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић каже да се сви подаци из листа непокретности из е-катарста ажурирају на три дана и да су довољни за потписивање уговора о купопродаји некретнине“.

„То значи да нотари и агенције за некретнине, практично, електронски могу да прибаве неопходан документ у коме је могуће видети да ли објекат или земљиште има неких терета или забележби“, оценио је Драшковић и дадао да им је то и законска обавеза.

Саговорник лита каже и да је управо оваква замена теза, односно смањење значаја е катастра, довело до тога да реформе катастра које мери Светска банка у Дуинг бизнис листи буду лошије оцењене него што је то реално стање на терену.

Србислав Цвејић, председник Јавнобележничке коморе истиче да његова канцеларија користи електронску верзију листа непокретности као и да не инсистира на документу „у папиру“.

„Не знам зашто моје поједине колеге траже документ који није електронски. Комора истовремено не може никога да принуди да поступа на овај или онај начин и сваки нотар је одговоран за свој рад. У Закону о катастру се наводи да се е-извод може смарати поузданим и тачним“, каже Цвејић“.

Лист непокретности је званичан документ који издаје држава, а који даје увид у неколико кључних података о некретнини. На основу овог документа практично је могуће сазнати да ли је продавац непокретности прави власник, као и да ли стан који гледате на себи има хипотеку или сличне терете. У Србији је, иначе, прошле године продато тачно 39.938 станова, за трећину више него 2017. године.

У оквиру овог јавног сервиса могуће је претраживати непокретности по адреси или по броју парцеле. Подаци који се налазе у апликацији Е-катастар ажурирају се једном у три дана. Е-катастру може да се приступи са насловне стране сајта Републичког геодетског завода.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!