Ужас у Јури: Возе раднике у крцатим аутобусима (ФОТО)

0

Док је актуелно ванредно стање, полицијски час и окупљање више од 5 људи као мере сузбијања епидемије коронавируса, раднике фабрике Јура у Нишу превозе на посао ван прописаних мера. Како сазнајемо од саговорника запосленог у овој фабрици, приморани су да користе овако ‘’организован’’ начин превоза на посао.

“И данас на посао идем овим аутобусом. До првог марта смо могли да бирамо начин превоза, а од првог нас вози превозник Флиx, ког је фирма ангажовала да нам буде једина опција. Њима је плаћено да возе раднике, а нама на рачун више не леже новац за превоз. Данас смо добили обавештење да ћемо обуставити рад од 27.03. до 06.04. када би требало да нам буде први радни дан. Колега из прве смене ми је пренео да можда ни сутра нећемо радити, али ништа не знам док не дођем на посао – испричао нам је наш извор.

Како сазнајемо, аутобуси су углавном препуни радника који једва могу и да стоје, а камоли да одржавају препоручену дистанцу. Фабрика броји око 2.500 запослених и превози их свега око 11 аутобуса – ова информација није званична, али то је број који се помиње међу запосленима.

Поред оваквог начина превоза радника, ова фабрика није послушала ни препоруку Владе да мајке деце млађе од 12 година не долазе на посао.

Иако су мајке питале да буду ослобођене, речено им је да то не важи за нашу фирму, јер нису добили написмено обавештење. Онда им је у понедељак речено да могу да узму два дана слободно, али да ће им то бити одбијено од годишњег одмора. Што би значило да оне оду два дана па се врате на посао – рекао је наш извор.

Радници фабрике су забринути за своје здравље, јер у смени ради око 1.000 радника и због природе вируса не знају да ли је неко заражен или није, а ако јесте онда би само једна особа могла да зарази огроман број људи.

Наставак рада фабрике која броји оволико запослених називају експериментом, јер су кафићи, ресторани и слаони затворени у које током дана уђе знатно мање људи, него у Јуру. Сви ови људи код куће имају породице у којима су деца и старији људи, а враћајући се са посла свако потенцијално може да зарази своје ближње, што је на број од 2500 људи цифра коју ни не желимо да рачунамо у овом сценарију.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!