УВЕДЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС Шта то значи и ко сме на улицу

0

У Србији је од вечерас уведен полицијски час. Од среде 18. марта у 10 часова у свим урбаним срединама забрањен је излазак на улицу свим лицима старијим од 65 година.

Поред тога што је у већим срединама забрањено старијима од 65 година да кроче на улицу, у мањим местима се то односи на лица старија од 70 година.

Друга мера изречена вечерас је још оштрија – од сутра у 20 сати до 5 сати ујутро уводи се забрана кретања СВИМ лицима на улици.

– Војска Србије ће преузети контролу све граничне прелазе и све мигрантске центре, све болнице и морају бити наоружани – рекао је председник Србије.

Полицијски час је уведен иако претходно то није учињено ни 1999. године када је било бомбардовање Београда и Србије, а ни 12. марта 2003. када је убијен премијер Зоран Ђинђић.

Шта за грађане Србије значи увођење полицијског часа?

Полицијски час се односи на време у коме се од грађана захтева да остану у својим домовима.

Полицијски час се уводи као мера забране кретања грађанима после одређеног времена. У овом случају, од сутра забрањује се кретање свима у периоду од 20 часова до 5 ујутро.

По правилу се проглашава као део сета мера ванредног стања и реч је о мери која се предузима углавном када је ратно стање, када су поплаве, да се спречи пљачкање домова.

Полицијски час уводи се и када држава жели да заустави велике демонстрације, побуне, грађанске немире.

Уколико се особа нађе на улици у току полицијског часа прети јој казна због кршења наредбе, у случају Србије а према речима премијерке Ане Брнабић, и до 150.000 динара.

У Србији је на снази ванредно стање од 15. марта због спречавања ширења коронавируса.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!