Прочитај ми чланак

Усвојена Резолуција о страдању Срба у Сребреници – Бошњаци напустили седницу

0

Скупштина општине Сребреница усвојила је Резолуцију о страдању и злочинима над српским народом Сребренице у 20. веку.

Приједлог за усвајање Резолуције је поднео је Радомир Павловић, потпредседник Скупштине општине, иначе кадар Савеза независних социјалдемокарата (СНСД) председавајућег Председништва Босне и Херцеговине из редова српског народа Милорада Додика, известио је Радио Слободна Европа.

Радомир Павловић, потпредсједник Скупштине Општине Сребреница изјавио је како се у Резолуцији осуђују злочини над српским народом у 20. веку, те да се не умањују злочини над другим народима

Он је најавио да ће Резолуција бити прослеђена Скупштини Републике Српске да усвоји идентичну резолуцију.

„С обзиром на дешавања из окружења, Црне Горе, ово је вријеме да подвучемо црту и кажемо шта је било у Другом свјетском рату, шта је било у задњем рату, да пошаљемо поруку коју политику ми желимо. Ово је компромис у којем ми не осуђујемо страдања других народа, али желимо да истакнемо да су страдали и Срби на овом простору, посебно у Другом свјетском рату“, казао је Павловић.

Начелник Општине Сребреница Младен Грујичић је изјавио да се „није могло прећутати на оно што се ради о српском народу“.

„Из дана у дан видимо оне који подлијежу притиску међународне заједнице и осуђују српски народ за оно што није починио. Наша скупштина је морала да реагује и мислим да је ово прави потез“, рекао је Грујичић. .

Скупштина Општине Сребреница никада није усвојила никакав документ поводом геноцида у Сребреници који се над бошњачким становништвом догодио јула 1995. године – догађаја који је потврђен пресудама међународних судских институција у најмање три случаја: правоснажним пресудама политичким и војним лидерима босанских Срба Радовану Караџићу и Ратку Младићу, као и у пресуди Међународног суда правде у Хагу из 2007. донетом по тужби Босне и Херцеговине против Савезне Републике Југославије (СРЈ).

Србија тада није проглашена кривом за геноцид, али према мишљењу суда није спречила и казнила злочин геноцида у вези са догађајима у Сребреници јула 1995. Истом пресудом. Директним извршиоцима геноцида означени су војска и полиција Републике Српске (РС).

Дураковић: Политичко насиље српске већине над бошњачком

Уочи усвајања Резолуције, одборници из реда бошњачког народа (шест одборника) су напустили сједницу.

„Чин усвајања Резолуције нам говори да се увек може вршити политичко насиље српске већине над бошњачком. Ми имамо са њима потписали коалициони споразум о разумевању, али су Срби данас показали колико су Бошњаци поштовани унутар ове локалне заједнице. Овим смо добили доказ да је потписивање коалиционог споразума нарушено и само се дестабилизира ситуација у Сребреници“, рекао је Ћамил Дураковић, председник Скупштине општине Сребреница.

Резолуција је усвојена девет дана уочи обележавања 26 година од геноцида у Сребреници.