Усташе трећи пут сломили спомен плочу на острву Пагу!

0

pag(дверисрпске)
Ово је већ трећи пут да је уништена спомен плоча жртвама усташког терора логора Слана-Метајна.

Савез антифашистичких бораца  и Српско народно веће, поставили су 29. јуна 2013. спомен-плочу жртвама Слане и Метајне (деловима комплекса усташког концентрационог логора Јадовно) на острву Паг.  Плоча је уништена у ноћи са 18. на 19. јула

Ово је већ трећи пут да споменик жртвама усташког логора смрти уништен. Први је пута плоча постављена 1975. а уништена 1991; обновљена је од стране наведених организација 2010. када је потрајала тек – два дана.

Председник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић изјавио је да се поновним уништавањем Спомен-плоче жртвама усташких логора Слана и Метајна на острву Пагу наставља брисање трагова и сјећања на хрватску мрачну прошлост из времена Другог свјетског рата. „Када би они који су уништили једини споменик  жртвама усташког злочина на Пагу 1941.  били пронађени и процесуирани, онда би се могло говорити о неодговорним појединцима задојеним усташком идеологијом. Овако, локалне власти, али и оне на жупанијском и републичком нивоу, које не само да не чине ништа да се кривци пронађу, него не обнављају ово знамење, постају сарадници у злочину“, рекао је Басташић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!