Прочитај ми чланак

Упркос противљењу народа и Цркве данас почиње Европрајд! Организаторе не занима…

0

Координатор Европрајда Горан Милетић је више пута наглашавао да ће манифестација бити одржана по плану упркос јасним безбедносним ризицима и најавама отказивања, са свих више од 130 најављених догађаја, те да ће се шетње одвијати иако их је полиција забранила.

Европска ЛГБТQ+ манифестација Европриде, чији је Београд домаћин ове године, биће отворена данас испред Палате Србија и трајаће до недеље, 18. септембра, најавили су организатори.

Традиционална шетња, на којој организатори инсистирају упркос отказивању, заказана је за суботу, 17. септембар, са почетком у 17 часова испред Скупштине Србије.

Поред Међународне конференције о људским правима и великог броја страних гостију, дипломата, представника страних влада, биће организован велики број изложби, активистичких, образовних, културних и забавних догађаја.

У оквиру Европрајда најављене су две вечери концерата на којима ће у петак и суботу наступити домаћи и европски извођачи, као што су Сенида, Сара Џо, Анђелина, Рој Перез, Патрик Мејсон и други.

Београдски Европрајд ће, према речима организатора, бити историјски, јер је први који се одржава у региону Западног Балкана и у овом делу Европе, пишу медији.

Председник Србије Александар Вучић и Влада су првобитно одлучили да откажу догађај из безбедносних разлога.

Вучић је у суботу, после седнице Савета за националну безбедност, на којој је било речи и о Европрајду, изјавио да ће МУП одлуку о његовом одржавању донети 96 сати пре Европрајда, у законском року.

Координатор Европрајда Горан Милетић више пута је нагласио да ће се манифестација одржати како је планирано, са свих више од 130 најављених догађаја, те да ће се шетње одвијати иако их је полиција забранила.

“Одлучни смо да се шетња одвија како је планирано, не можемо имати Европрајд без шетње и инсистирамо на шетњи. Свесни смо да полиција може да је забрани, дешавало се и раније, али све четири забране су биле неуставне”, рекао је он.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије рекао је у недељу да су против одржавања Европрајда јер, према његовим речима, циљ манифестације није само шетање и забава, већ „преобликовање наших вредности, нашег друштва, нашег начин живота, а да ми то не тражимо.”

Јуче је одржана литија за спас Србије а против Европрајда којој је присуствовало више од 100.000 људи а многе традиционалистичке организације најавиле су окупљање за 17.9., дан за који је заказан Европрајд.

Патријарх је навео и да је ЛГБТQ+ идеологија неприхватљива за православне хришћане, истичући да они „не могу да прихвате наметање нових друштвених норми које није пропагирао Бог“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!